26. decembar 2022 10:54

Marko Dašić: Postoji rizik od esklacije sukoba, važna uloga Kfora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Dašić: Postoji rizik od esklacije sukoba, važna uloga Kfora

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Docent Fakulteta političkih nauka Marko Dašić, izjavio je danas da na KiM postoji rizik od esklacije sukoba, ali da bi rešenje trebalo tražiti većim angažovanjem Kfora u očuvanju mira na tom prostoru.

"Rizik od eskalacije sukoba postoji sve vreme i dok je reč o svesnim akcijama, ne bi trebalo brinuti da će do toga doći. Ali u ovakvim okolnostima je nekada jedan pucanju dovoljan da situacija izmakne kontroli i mi se svi nadamo da do toga neće doći. Osnovnu ulogu u tom pogledu vidim u Kforu da situaciju drži pod kontrolom na jedan intenzivniji način", rekao je Dašić za Tanjug.

 

Ocenio je da je reakcija srpske vojske u ovom trenutku, kako je kazao, teško ostvarljiv scenario.

"U ovom trenutku teško ostvarljiv secnario jeste da reaguje Vojska Srbije, naročito što u kontekstu toga uvek dobijamo garancije od našeg vojnog vrha da je komunikacija sa komandantom Kfora besprekorna. Na relaciji Vojska Srbije - Kfor vidim rešenje u slučaju da dođe do potrebe za upotrebom nekih bezbednosnih snaga, a na najvišem političkom nivou dobro je odlučivati kada situacija bude blizu eskalacije, kao što je to bilo sinoć", rekao je Dašić.

Naglašava da se čini da je Savet za nacionalnu bezbednost u stalnom zasedanju i da su potezi koji se povlače umereni kakvi, kako kaže, i treba da budu u ovoj situaciji.

"Ipak, sve vreme se pokazuje spremnost oružanih snaga da zaštite srpsku zajdenicu. Verujem da je to malo verovatan scenario i da će u komunikaciji sa Kforom biti sačuvan mir na KiM", navodi Dašić.

Ocenjuje da je "na delu rat informacijama".

"Od samog početka krize i postavljanja barikada imamo rat informacijama što i priliči kriznim vremenima. Dok sa srpske strane imate vesti da je reč o mirnim protestima i oblicima građanske neposlušnosti, odnosno vaninstitucionalne borbe, sa albanske strane imate narativ da je reč o nekim fomacijama koje nisu uniformisane, ali jesu naoružane i koje su postavile barikade na takav način da su spremne na borbu", kaže Dašić.

Naglašava da je rezultat rata informacijama i pucanj koji se čuo sinoć, ali i ogađivanje svih strana od tog poteza.

"Nama je teško da govorimo o tome sa koje strane su pucnji došli, ali ne smemo zaboraviti da se o nekim pucnjima ili pirotehničkim sredstvima govori sve vreme. Ono što je legitimno za mene jeste saopštenje koje će Kfor dati, a oni su se oglasili tim povodom i rekli da se situacija ispituje", kaže Dašić.

Dodaje da dok Kfor ne izađe sa zvaničnim sopštenjem ne može da se dobije adekvatan odgovor.