29. septembar 2023 10:50

Volodimir Tolkač: Ukrajinski branioci svojim herojstvom menjaju svet, bore se za slobodu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Volodimir Tolkač: Ukrajinski branioci svojim herojstvom menjaju svet, bore se za slobodu

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač je, povodom Dana branilaca i braniteljki koji se 1. oktobra obeležava u Ukrajini, u autorskom članku napisao da "od početka ruske agresije 2014. godine, Ukrajina odaje počast hrabrosti i herojstvu branilaca".

"Onima koji brane nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine i koji slobodno biraju svoju budućnost. Svim onim sinovima i kćerima našeg naroda koji poštuju vojne tradicije i dostignuća ukrajinskog naroda, kao i koji doprinose njegovom daljem učvršćivanju, jačanju patriotskog duha i jedinstva društva", naveo je Tolkač.

Dodao je da nije slučajno to što se današnji praznik poklapa sa verskim praznikom Pokrova Presvete Bogorodice.

"Naši preci Kozaci, veoma su poštovali Presvetu Bogorodicu, a Pokrov je za njih bio jedan od najvećih praznika, zbog čega je i dobio svoje drugo ime Kozački Pokrov", ukazao je Tolkač.

Prema njegovim rečima, tradicije predaka čuvaju i razvijaju današnji branioci Ukrajine.

"Sada je Dan branilaca otadžbine pomeren sa 14. na 1. oktobar u vezi sa prelaskom Pravoslavne crkve Ukrajine i Ukrajinske grko-katoličke crkve na novojulijanski kalendar", objasnio je Tolkač.

Naveo je da je dan branilaca praznik zahvaljujući kome su Ukrajinci sačuvali nezavisnosti i imali mogućnost da žive sopstvenim životom, da rade i stvaraju.

"Ovaj praznik je još jedna prilika da sagnemo glave pred našim braniocima, pred Odbrambenim snagama Ukrajine. Naša zahvalnost nije nešto apstraktno i bezlično, jer svaki Ukrajinac ima rođake, prijatelje, kolege koji služe u Odbrambenim snagama, nekoga ko je dao život, zdravlje ili rizikuje život za sve nas", napisao je Tolkač.

Dodao je da današnji vojnici umnožavaju i razvijaju hiljadugodišnje ukrajinske vojne tradicije.

"Ukrajinska vojska čuva imena heroja prošlih epoha, od Rusičkih vojnika Kijevske Rusije i Kozaka, Zaporožana do Sečevih strelaca i vojnika Ukrajinske ustaničke armije. Nije slučajno istorijski slogan 'Slava Ukrajini - Herojima slava' postao zvanični pozdrav ukrajinske vojske", ukazao je ambasador.

Istakao je da su današnji borci svojim junaštvom, hrabrošću i samoodanošću stekli najviši stepen poverenja među Ukrajincima, među državnim i javnim institucijama, o čemu svedoče i najnovija sociološka istraživanja.

Tolkač je naveo da Ukrajinci svojim herojstvom izazivaju poštovanje i menjaju svet, kao da i se bore za slobodu i nezavisnost, nacionalno dostojanstvo.

"Uspešno se odupiremo agresoru koji javno kleveće i ismeva norme međunarodnog prava. Uz podršku naših partnera koji dele iste vrednosti kao i mi, približavamo pobedu Ukrajine i neminovnu odgovornost Rusije kao države agresora za brojne zločine počinjene nad decom, ženama i našim roditeljima samo zato što smo Ukrajinci", zaključio je Tolkač u autorskom tekstu.