29. septembar 2023 14:48

Novi Sad: Predstavljen novi Javni konkurs za doprinos razvoju socijalne ekonomije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novi Sad: Predstavljen novi Javni konkurs za doprinos razvoju socijalne ekonomije

Foto: TANJUG/PRES BIRO POKRAJINSKE VLADE

NOVI SAD - Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević predstavili su danas novi Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava privrednim subjektima za doprinos razvoju socijalne ekonomije AP Vojvodine u 2023. godini.

Kako je saopštila Pokrajinska vlada, konkurs je raspisan na ukupan iznos od 10 miliona dinara za kapitalne subvencije, po principu refundacije, a rok za podnošenje prijava je 16. oktobar.

Kako se navodi, cilj dodele bespovratnih sredstava je finansijska podrška razvoju socijalne ekonomije na teritoriji AP Vojvodine, a namenjena je privrednim subjektima koji zapošljavaju lica kojima je potrebna pomoć, kao i podrška radi savladavanja socijalnih, materijalnih i životnih teškoća ili ostvarenja socijalne, ekonomske i radne uključenosti.

Potpredsednik Pokrajinske vlade istakao je da socijalna ekonomija i socijalno preduzetništvo nemaju za cilj sticanje profita, već rešavanje društvenih problema i prevazilaženje izazova, prevashodno kada su u pitanju teže zapošljive kategorije stanovništva.

Ćurčić je podsetio da je sredinom novembra prošle godine stupio na snagu novi Zakon osocijalnom preduzetništvu i da su obuke sprovedene na nivou svih 45 lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine, kako bi se pojam socijalnog preduzetništva približio onima koji su zaduženi za tu oblast.

"Na teritoriji AP Vojvodine postoji osam registrovanih socijalnih preduzeća i 16 preduzeća za specijalnu rehabilitaciju. Od tih osam preduzeća, dva su registrovana kao društva sa ograničenom odgovornošću, a šest kao udruženja građana. Ovim javnim pozivom nećemo moći obuhvatiti udruženja građana, ali ćemo se potruditi da u narednoj godini obezbedimo uslove da i ona mogu da konkurišu", rekao je Ćurčić, dodavši da je ovaj konkurs raspisan na duplo veći iznos od prošlogodišnjeg.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam rekao je i da je za žensko preduzetništvo opredeljen duplo veći iznos u odnosu na prošlu godinu.

"Od ukupno 10 miliona dinara, iznos pojedinačne refundacije može biti od 250.000 do dva miliona dinara. Sredstvima po principu refundacije želimo da izađemo u susret onima koji su kupili opremu, da im pomognemo kako bi eventualno ponovo mogli da investiraju. Težište ovog konkursa je na mašinama i opremi, odnosno na onome što konkretno i direktno doprinosi proizvodnji", rekao je Ivanišević.

Dodao je da opšti uslovi koji važe za sve konkurse Sekretarijata jesu da su aplikanti izmirili sve obaveze i da su radnici prijavljeni.

"Naša ideja je da u budžetu za 2024. godinu računamo na znatno veće iznose za žensko preduzetništvo i za socijalnu ekonomiju", poručio je Ivanišević.

Pravo učešća na konkursu imaju pravna lica registrovana za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, sa sedištem odnosno registrovanim ogrankom na teritoriji AP Vojvodine, sa dozvolom za rad od strane nadležnog ministarstva za poslove zapošljavanja, upisana u evidenciju Agencije za privredne registre, potom socijalne zadruge osnovane na teritoriji AP Vojvodine, kao i subjekti koji su stekli status socijalnog preduzetništva.