2. oktobar 2023 15:34

Organizovan prijem za brucoše Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, najbolje rangiranim dodeljene stipendije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Organizovan prijem za brucoše Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, najbolje rangiranim dodeljene stipendije

Foto: TANJUG/GRAD NOVI SAD

NOVI SAD - Na svečanom prijemu nove generacije studenata osnovnih akademskih studija sa više odseka Filozofskog fakultetu u Novom Sadu, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević danas je dodelio stipendije najbolje rangiranim studentima.

Prijem za nove generaciju studenata sa Odseka za mađarski jezik, Odseka za slovački jezik, Odseka za rumunski jezik, Odseka za rusinski jezik i Odseka za srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu održan je danas u Svečanoj sali Fakulteta.

Obraćajući se prisutnima, Milošević je naglasio da su ove stipendije jedna vrednosna poruka i jasan signal želje za napretkom i stvaranjem materijalnih dobara, ali da su upravo ljudi najveći kapital u vremenu koje dolazi.

„Ovo je važno identitetsko pitanje i možemo da ga rešimo, pre svega, sa onima koji će izvršiti transfer znanja. Jezik je nešto što moramo čuvati“, istakao je resorni sekretar.

Prema njegovim rečima, očuvanje šarolikosti naših kulturnih nasleđa čini ovo društvo tako lepim, saopšteno je iz pokrajinske Vlade.

„Vi, koji doprinosite stvaranju čovekoljubive atmosfere, upravo ste stub kulturnog identiteta naše zajednice i zahvaljujući vašoj plemenitoj poruci naše društvo postaje ambijent tolerancije i razumevanja. Izuzetno sam ponosan na vas“, naveo je Milošević.

Dekanica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Ivana Živančević Sekeruš istakla je uspešnu saradnju Fakulteta i Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, a prisutnim studentima je poželela mnogo uspeha u studiranju.

Podsticajna mera Pokrajinske vlade obuhvatiće ove godine stipendiranje najbolje rangiranih studenata prve godine sledećih studijskih grupa: Mađarski jezik i književnost, Rumunski jezik i književnost sa drugim romanskim jezikom i kulturom, Rusinski jezik i književnost, Srpski jezik kao nematernji ili strani jezik i književnost i Srpski jezik i književnost.

Pojedinačni iznos stipendija je 20.000 dinara, u trajanju od deset meseci, a u planu je stipendiranje studenata istih studijskih grupa i naredne školske godine.