9. oktobar 2023 10:57

Politikolog Marija Đorić: Kriza ukrajinskog rata reflektovala se na Bliski istok

Izvor: TANJUG

podeli vest

Politikolog Marija Đorić: Kriza ukrajinskog rata reflektovala se na Bliski istok

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Politikolog Marija Đorić izjavila je danas da je kriza, koja se javila ratom u Ukrajini, generator drugih kriza koja se reflektuje na mnogobrojna nerešenja pitanja, kao što je sukob na Bliskom istoku.

"Očigledno imamo prekomponovanje geopolitičke strukture sveta. Gradi se nešto što možemo nazvati novim svetskim poretkom, a sve što je novo i što se stvara, onda prethodno mora da sruši, a to je obično bolan proces", rekla je Đorić za Tanjug.

 

Ocenila je da je u politici bitan tajming, i da će mnoge zemlje iskoristiti rat u Ukrajini da bi rešile svoja nerešena državotvorna pitanja i probleme sa svojim susedima, u momentu kada su oči velikih sila uprte u neki veći problem, a to je rat u Ukrajini.

Na pitanje kako je moguće da izraelske obaveštajne službe nisu znale da se sprema napad Hamasa iz Pojasa Gaze, rekla je da su se izraelske obaveštajne službe više fokusirale na unutrašnje političke probleme, zbog čega su napravile propust i zaboravile da obrate na pažnju na svoj večiti problem sa Palestinom.

Navodi da ne postoji apsolutno delovanje bezbednosno obaveštajnog aparata, zbog nepredviljivog faktora, a to je čovek.

 

"Nemojmo zaboraviti da se Izrael suočava proteklih nekoliko meseci, sa unutrašnjim problemima gde vlada Netanijahu ima problem sa opozicijom, gde ga optužuju za vrlo autoritarni sistem vladavine, za tvrdo desničarenje i težnju da se oduzmu ingerencije sudskim organima vlasti, gde su čak i Amerikanci reagovali i predsednik Bajden, rekavši da je to nedopustivo za jednu demokratiju", kazala je Đorićeva.

Prema njenim rečima, uvek postoje centri moći iz kojih se diriguje kofliktima, vezani su za velike sile i za moćne zemlje, u ekonomskom i vojnom smilsu.

"To nije samo jedna zemlja, postoje više takvih sila. Ovaj svet je multipolarnog karaktera, gde oni imaju različite interese. Osim tih zvaničnih državnih cenatara moći, postoje oni koji su manje vidljivi, kao što su određene bezbednosno obaveštajne strukture koje rade stihijski i imaju specifičan modus operandi, ali koje su vrlo uticajne", objasnila je ona.

Odgovarajući na pitanje da li će Izrael ići do kraja i uništiti Hamas, napomenula je da je manir delovanja izraelske države da na svaki napad, kao što je ovaj teroirstički napad koji su organizovali pripadnici Hamasa, odgovara mnogo jače i žešće.

"Sigurna sam da će oni to učiniti, to su rekli i njihovi zvaničnici, ali ono što me plaši jeste da će biti veliki broj žrtava i na jednoj i na drugoj strani", rekla je ona.

Komentarišući to što se Hezbolah uključio i preuzeo odgovornost za napade na teritoriju Golanske visoravni, koja je pod kontrolom Izraela, na šta je izraelska vojska uzvratila gađajući mete u Libanu, Đorićeva je rekla da je Hezbolah vrlo respektabilna pojava na teritoriji Bliskog istoka, uz pomoć čijeg delovanja je Izrael morao 2000. godine da se povuče sa teritorija Libana.

"Hezbolah i Hamas imaju zajedničku istoriji borbe i zajedničkog imenitelja kao neprijatelja, a to je Izrael. Iran tu svakako igra glavnu ulogu jer Hezbolah jeste šitska proiranska organizacija. Za većinu zemalja u svetu to je teroristička organizacija, međutim oni jesu i neko ko je osvojio vlast i koji deluje na teritoriji Libana. Iskreno se nadam da neće doći do veće konfrontacije zapadnih sila sa Iranom, jer je Iran poprilično tvrd orah i mislim da bi to bio fijasko za svetski mir", ocenila je on.