9. oktobar 2023 15:29

Ambasador Palestine u Srbiji: Dešavanja u Izraelu su samo posledica dugogodišnjeg terora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Palestine u Srbiji: Dešavanja u Izraelu su samo posledica dugogodišnjeg terora

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ambasador Palestine u Srbiji Muhamed al Namur izjavio je danas da su dešavanja u pojasu Gaze i Izraelu direktna posledica dugogodišnjeg terorisanja palestinskog naroda od strane Izraela.

On je za Tanjug rekao da da je ono što se dešava ovih dana u Izraelu ono što se dešava palestinskom narodu godinama, ali da niko na to nije reagovao.

"Niko ne reaguje kada ima gubitaka na palestinskoj strani. Kakvo je to licemerje od strane velikih sila koje daju podršku Izraelu", rekao je al Namur.

Kako je dodao, Izraelci godinama maltretiraju ljude, vernike, bez obzira na veroispovest, pale kuće, crkve, džamije.

"Imamo 5.000 zarobljenika u izraelskim zatvorima koji nisu osuđeni, već im se produžava pritvor na šest meseci. Ima i žena u zatvorima, neke čak tu i rađaju, i sa decom i više meseci tu borave. U narednih mesec dana ne bih mogao da završim šta sve rade. U tome učestvuje i izraelska vojska. Oni otimaju našu zemlju, ruše kuće, ne dozvoljavaju nijednom Palestincu da gradi kuću u Jerusalimu. Njima je zabranjeno da grade bilo šta da bi ih proterali i samo Jevreji ostali. Ovo je nepoštovanje međunarodnih i ljudskih prava", rekao je on.

Al Namud dalje pojašnjava da je Palestina prihvatila dijalog, rešenje o dve države na tlu Palestine, sve međunarodne rezolucije, a da izraelska strana nije.

"Mi smo pristali na sve, a oni hoće da zauzmu našu zemlju. Plus oni drže naše granice. U Gazi je teritorija oko 350 kilometara na kojoj živi oko 2,5 miliona Palestinaca koji nemaju prava - oko njih su žice i zidovi i treba im dozvola Izraelaca da uđu ili izađu sa teritorije", rekao je on.

Palestinski ambasador ističe da rešenje postoji, ali da moraju svi da ga poštuju.

"Mi smi prihvatili ono što nama daje međunarodno pravo iako je nepravedno za nas, a oni ne prihvataju. Imamo oko 1.000 rezolucija, ali Izraelci ne poštuju ni jednu. Ceo svet, pre svega Amerikanci, ih podržavaju i zato oni nijednu rezoluciju ne prihvataju. Rešenje postoji, ali treba reći Izraelcima da ne vrše teror", rekao je on.

Al Namur kaže i da je Hamas samo jedna od organizacija u Palestini i to opoziciona, a da je legitimni predstavnik palestinskog naroda PLO koji je prihvatio dijalog.

"Zato kada oni prave akcije protiv Palestinaca, Palestinci će sigurno reagovati. Ovoga puta Hamas, drugi put neka druga partija, nekad celi palestinski narod. Borba palestinskog naroda je u skladu sa međunarodnim pravom, jer bilo koji narod pod okupacijom ima pravo na pružanje otpora okupatoru, čak i na oružanu borbu. Plus mi smo kao Palestinci prihvatili da se odreknemo oružane borbe, ali Izrael nastavlja ubijanje i izgradnju naselja i svoj zločin nad Palestincima", rekao je al Namur i dodao da je rešenje i da svet izvrši pritisak nad "ekstremističkom vladom Izraela".