9. oktobar 2023 19:39

Srboljub Peović: Slike koje se mogu videti su užasne, Palestinci žive ekstremno teško

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srboljub Peović: Slike koje se mogu videti su užasne, Palestinci žive ekstremno teško

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Srboljub Peović iz Instituta za evropske studije izjavio je danas, povodom sukoba u Izraelu, da su slike koje se mogu videti užasne i da Hamas jeste ekstremistička organizacija, ali da ne treba zaboraviti da je palestinski otpor tokom 20. veka bio bio pre svega sekularan, kao i da Palestinci žive u ekstremno teškim uslovima.

"Svakako nemam ništa protiv toga da se Hamas proglašava ekstremistima, međutim, mislim da treba obratiti pažnju i na to da je palestinski otpor tokom 20. veka bio pre svega sekularan, to su vodili pokreti kao što je Palestinska organizacija za oslobođenje. Uspon Hamasa imamo tek od 21. veka od 2006. godine kada je pobedio na izborima i 2007. godine kada je posle bitke za Gazu zauzeo, odnosno podelio Palestinu na dva dela", rekao je Peović za Tanjug.

On je dodao da treba imati na umu da su izuzetno teški uslovi života bili još tada, a da su danas daleko ekstremniji.

"Nezaposlenost mladih je 50 odsto, u Gazi je mlado stanovništvo, nemaju slobodu kretanja, granice su hermetički zatvorene. Većina Gaze nisu domoroci, došli su 1948. godine kada se desio ogorman progon Palsestinaca od izraelskih snaga u okviru ovog rata. Oko dve trećine stanovništva je tada prvi put naselilo Gazu i Gaza je danas pojas gradova koji je spojen u jedan megalopolis", objasnio je Peović.

Ukazao je da civili u Gazi nemaju skloništa i da dok bombe padaju mogu jedino da se kreću od stanova do stanova.

"Zapad je želeo da napravi kompromis sa Fatahom, Fatah je međunarodno priznat i on je sekularno motivisan, on drži Zapadnu obalu, međutim milsim da Zapad tu nije odigrao dobru ulogu medijatora. Izreal nije bio primoran nikad da prizna Palestinu. 1993. kada je Palestina priznala Izrael, palestinska strana zbog svoje razjedinjenosti i svoje loše poltikie nije uspela nikada da natera izraelsku stranu na neke koncesije", rekao je Peović.

Kako kaže, činjenica jeste da Zapadna obala nikada nije postala funkcionalna i da Izrael drži 60 odsto Zapadne obale pod svojom vlašću.