10. oktobar 2023 12:22

Dragoljub Kojčić: Sukob u Izraelu je kriza sa najvećim zapaljivim potencijalom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragoljub Kojčić: Sukob u Izraelu je kriza sa najvećim zapaljivim potencijalom

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Sukob Izraela i palestinske militantne grupe Hamas je jedna od najvećih kriza u poslednjih nekoliko godina, koja ima najveći zapaljivi potencijal, izjavio je danas za Tanjug politički filozof Dragoljub Kojčić.

Kaže da se fazno mogu očekivati posledice sukoba u oblasti Gaze, odnosno u Izraelu, i da se može očekivati da ovaj sukob podstakne arapsku solidarnost, što se uvek dešava kada su ugroženi Palestinci ili neki od fregmenata arpaske nacije.

"Kao sledeći korak mogu da predvidim da će to da generiše islamski nacionalizam, i takođe mi je veoma indikativno da radikalni islamski pokreti za sada ćute", naveo je Kojčić.

Napominje da Srbija mora da bude apsolutno neutralna, da ne sme da dozvoli da rat na Bliskom istoku afektira njeno navijanje i da mora da se drži ravnoteže koja je izražena od strane generalnog sekretara UN-a Antonia Gutereša, koji je rekao da Izrael ima pravo na bezbednost, a da Palestinci imaju pravo na miran život.

"Produbljivanje konflikta ne vodi ničemu, iako postoji vrlo ozbiljna pretnja pogotovo zato što se Izrael nalazi u makazama između severne pretnje koja dolazi iz Libana, a sa druge strane očigledno na jugu islamska braća sigurno neće mirovati u Egiptu. Oni su upravo zbog mirovnog sporazuma na relaciji Kairo-Tel Aviv, ubili Anvara el Sadata", rekao je on.

"Ovde nemamo posla sada samo sa oficijalnim politikama vlada arapskih država, nego će sigurno biti i široka mogućnost delovanja ratobornih islamskih mula, ali isto tako militanata na strani Izraela", zaključio je Kojčić.

Dodao je da nije optimističan da će uskoro doći do nekakvog mirovnog rešenja.

Komentarišući izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, da će odgovor Izraela na napada promeniti Bliski Istok, Kojčić je rekao da situacija nikada neće biti ista posle ovako dratsičnog događaja, jer se na drugi način konfigurišu sve snage.

Napominje da je vrlo teško prognozirati kakvo će biti političko opredeljenje zemalja regiona jer je, kako kaže, jedno vreme bila potpuna relaksacija i pacifikacija odnosa između Izraela i Jordana, ali da ne treba zaboraviti da u Jordanu živi veliki broj Palestinaca, koji će biti na strani svojih sunarodnika u Gazi.

"Izrael takođe ima svoje pouzdane saveznike, ali opet ne možemo potpuno da prognoziramo na kojoj strani će biti vlade tih zemalja, jer posle takozvanog Avramovskog sporazuma koji je incirao predsednik Tramp i njegov zet, kada su Sudan, Maroko i Saudijska Arabija krenule da obnavljaju neku vrstu pozitivnijih odnosa sa Izraelom. Međutim sada se sve to dovodi pod znak pitanja jer sve ove zemlje koje sam pomenuo imaju značajnu opoziciju koja je često inspirisana i religijskim motivima", rekao je Kojčić za Tanjug.