12. oktobar 2023 17:34

Vlada Srbije: Potpisan Protokol o poboljšanju materijalnog položaja prosvetnih radnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada Srbije: Potpisan Protokol o poboljšanju materijalnog položaja prosvetnih radnika

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i reprezentativni sindikati (Sindikat radnika u prosveti Srbije, GSPRS Nezavisnost, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat obrazovanja) potpisali su danas Protokol čiji je cilj poboljšanje materijalnog položaja i uslova rada zaposlenih u prosveti.

Protokol, koji su potpisali Sindikat radnika u prosveti Srbije, GSPRS Nezavisnost, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat obrazovanja, rezultat je dosadašnjeg dijaloga i ima za cilj potvrdu nastavka saradnje na ostvarenju zajedničkog cilja, a to je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme izjednači sa prosečnom platom u Republici Srbiji do 1. januara 2025. godine, saopštila je pres služba Vlade Srbije.

U protokolu su navedeni, između ostalog, dosadašnji napori Vlade Republike Srbije da je plata zaposlenima u prosveti u januaru ove godine povećana za 12,5 odsto, u septembru za 5,5 odsto kao i da je predlogom budžeta planirano povećanje plata zaposlenima u prosveti u iznosu od 10 odsto od januara 2024. godine.

Sindikati: Potpisani Protokol je potvrdio dogovore o poboljšaju položaja prosvetnih radnika

Reprezentativni sindikati su, danas potpisanim Protokolom sa Vladom Republike Srbije, postigli rešenje kojim su verifikovali dogovore od decembra prošle godine, o poboljšaju materijalnog položaja i uslova rada zaposlenih u prosveti, saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Kako se navodi, u preambuli Protokola za 2023. godinu, dato je obrazloženje i računica povećanja plata na primeru početne plate nastavnika sa sedmim stepenom stručne spreme, dodaje se u saopštenju.

U januaru 2024. godine odnos početne plate nastavnika biće 0,93 od republičkog proseka.

Protokolom se Vlada Republike Srbije obavezuje da do januara 2025. godine, izjednači početnu platu nastavnika sa republičkim prosekom u Srbiji.

U decembru 2024. godine planirana prosečna plata u Republici Srbiji biće 110.000 dinara (950 evra).

Potpisanim Protokolom, početna plata nastavnika treba da bude jednaka tom iznosu.

Odeljenjske starešine povećanjem dodatka sa 4 odsto na 7 dosto od januarske plate 2024. godine, imaće početnu platu 92.749 dinara (osnovica 5004,69 x koeficijent 17,32 + 7 odsto starešinstvo), dok će nastavnik sa 20 godina staža i odeljenjskim starešinstvom imati 99.863,00 dinara.

Protokolom je predviđen zajednički rad na smanjenju administracije u školama.

Kako se navodi u saopštenju, sindikati su već dostavili konkretne predloge u tom smislu, a do marta 2024. će aktivnosti biti završene i obavezujuće Protokolom.

Izmena Uredbe o koeficijentima za tehničko osoblje u obrazovnim ustanovama ne odnosi se na sve u sistemu (visoko obrazovanje) i nije rešila odnos najjednostavnijeg rada od odgovornih poslova i nosioca delatnosti. Protokolom se Vlada obavezuje da će u saradnji sa sindikatima izvršiti izmene koeficijenata u 2024. godini.

Zakonom o finansiranju visokog obrazovanja mora se dati mogućnost realne i održive finansijske politike visokoškolskih ustanova, kako bi se sprečio odliv mladih stručnjaka, asistenata i doktora nauka iz zemlje.

Vlada Republike Srbije u kom god sazivu postojala, se obavezuje da će u narednoj godini biti vanrednih povećanja za prosvetu, a u cilju da nastavnik početnik ima platu jednaku prosečnoj plati u Republici Srbiji i obavezuje se na izmene zakonskih rešenja za smanjenje administracije u školama, ističe se u saopštenju.

Do 2012. godine reprezentativni sindikati i Vlada Republike Srbije su zaključivali protokole o povećanjima zarada u narednoj godini, koja se pokazala kao pozitivna praksa socijalnog dijaloga.

Danas potpisani Protokol, nakon 11 godina, obavezuje državu da poboljša status zaposlenih u obrazovanju profesionalno i materijalno, a reprezentativni sindikati će pratiti realizaciju odredaba Protokola i o svemu obaveštavati članstvo, napominje se u saopštenju.

Kako se ukazuje, ovim Protokolom ne prestaje rad na poboljšanju statusa zaposlenih u obrazovanju i nastavljaju sa radom Radne grupe na svim nivoima obrazovanja.