12. oktobar 2023 21:16

Žigmanov: Srbija kontinuirano radi na unapređenju lјudskih i manjinskih prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Srbija kontinuirano radi na unapređenju lјudskih i manjinskih prava

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

BEOGRAD - Ministar za lјudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov naglasio je danas, otvarajući panel diskusiju o lјudskim pravima u okviru Beogradske bezbednosne konferencije, da se u Srbiji kontinuirano radi na unapređenju i zaštiti lјudskih i manjinskih prava, kao i da je u proteklom periodu došlo do značajnog napretka.

Kako je naveo, radi se na održivosti ostvarenih rezultata, pre svega u implementaciji propisanih normi i u funkcionisanju novouspostavlјenih mehanizama, saopštilo je resorno ministarstvo.

Žigmanov je podvukao da je Srbija ratifikovala sve najvažnije međunarodne ugovore o lјudskim pravima i redovno izveštava o njihovoj primeni, a da je međunarodni pravni okvir zaštite lјudskih prava unapređen prošlog meseca usvajanjem Zakona o potvrđivanju Opcionog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

"Na ovaj način Republika Srbija je zaokružila sistem međunarodne zaštite u oblasti ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava. Ovo je zajednički uspeh Vlade i organizacija civilnog društva koje su podnosile inicijative za potvrđivanje ovog protokola i ukazivali na mogućnosti koje on pruža potencijalnim žrtvama povrede prava", rekao je on.

Žigmanov je rekao i da je ove godine naša država uspešno prošla kroz Četvrti ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda, najvažnijeg nadzora u oblasti lјudskih prava u svim državama članicama Ujedinjenih nacija. Izveštaj je usvojen uz pohvale u Savetu za lјudska prava UN u Ženevi 3. oktobra ove godine.

Kao najveće izazove u oblasti zaštite lјudskih prava Žigmanov je naveo rasprostranjen govor mržnje, posebno na društvenim mrežama, rastući broj femicida i zločina iz mržnje, te izazove prihvatanja različitosti i unapređenja tolerancije u društvu.

U isto vreme, dodao je, izazov predstavlјa implementacija zakonom propisanih mera, kao i identifikovanje i razvijanje mehanizama na lokalnom nivou za praćenje i ostvarivanje lјudskih prava.