14. oktobar 2023 12:43

Predsednik Vučić: Svaki novi kilometar auto-puta je zajednička pobeda, menjamo lice Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Vučić: Svaki novi kilometar auto-puta je zajednička pobeda, menjamo lice Srbije

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

RUMA/ŠABAC - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, na otvaranju novog autoputa u punom profilu od Rume do Šapca u dužini od 24,6 kilometara, da je svaki izgrađeni novi kilometar autoputa zajednička pobeda i države i naroda i istakao da su to velike stvari koje menjaju lice naše zemlje.

"Hvala građanima Srbije. Gotovo 50 godina je Šabac čekao most i dočekao. O autoputu se pričalo bezbroj puta kako Beograd i Novi Sad treba da budu bliže, ali od silnih sastanaka i velikih priča, ostalo bi samo mrtvo slovo na papiru, sve dok naša generacija nije uzela stvari u svoje ruke", rekao je Vučić u obraćanju.

 

Priliv SDI u Srbiji 3,4 milijarde evra, više azijskih investicija

Predsednik Vučić izjavio je u Rumi nakon svečanog otvaranja novog autoputa u punom profilu od Rume do Šapca, u dužini od 24,6 kilometara, da priliv stranih direktnih investicija (SDI) zaključno sa prvom dekadom oktobra iznosi 3 milijarde i 420 miliona evra, kao i da se promenila struktura SDI, da je više azijskih investicija nego što je to bilo prethodnih godina.

"Sa prvih deset dana oktobra imamo 3 milijarde i 420 miliona evra stranih direktnih investicija (SDI), prošle godine je bio rekordni priliv SDI koji je iznosio 4,4 milijarde evra i nadam se da ćemo to uspeti da dostignemo do kraja godine", rekao je Vučić.

Objasnio je da se promenila struktura SDI, da je više azijskih investicija nego što je to bilo prethodnih godina, da je veći procenat azijskih u odnosu na evropske investicije, iako su evropske i dalje dominante.

 

Uprkos svetskoj energetskoj krizi, u Srbiji nije stao nijedan projekat

Aleksandar Vučić izjavio je danas da, uprkos svetskoj energetskoj krizi, u Srbiji nije stao nijedan projekat.

Kako kaže, ne samo što projekti nisu stali, već se potpisuju i novi, ali smo to sve mogli da radimo i brže.

"Gas je za deset dana skočio sa 380 na 495, a struja poskupela sa 110 na 144 evra po megavatu. Govorim o onome što nas košta kad kupujemo. Pritom nemamo tržne viškove.", naveo je Vučić.

Otvaranje Prokopa velika stvar, čekalo se 53 godine

Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju auto-puta Ruma-Šabac da nas 20. oktobra čeka otvaranje Prokopa, da su ga 21. oktobra Miloš Vučević i Ana Brnabić pozvali da bude sa njima u Šapcu, a da onda dolazi petorka za KiM. Kako je naveo, posle toga ide u Njujork.

Govoreći o otvaranju Prokopa, Vučić je rekao da je to velika stvar koja se čekala 53 godine.

"Srećan sam što smo to mi uradili. Videćete, izgleda velelepno, a tu će se izgraditi i nove zgrade. To će biti potpuno novi deo grada, koji će morati još infrastrukturno da se opremi. Super će da izgleda", poručio je Vučić.