16. oktobar 2023 14:18

Vučić: Podržaću svaku odluku Srba sa KiM, morate da budete uz svoj narod kad je teško

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Podržaću svaku odluku Srba sa KiM, morate da budete uz svoj narod kad je teško

Foto: Tanjug video

PEKING - "Podržaću svaku odluku Srba sa KiM, morate da budete uz svoj narod kad je teško, ne primoravam nikoga , ali mislim da su promenjene okolnosti i da treba da razmisle o izborima, pogledajte licemerje sa druge strane", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

I najgori razgovor sa Prištinom bolji je od toga da razgovora nema

Aleksandar Vučić je rekao danas da je važno da Beograd i Priština razgovaraju i vode dijalog, iako je jasno da premijer privremenih pirštinskih institucija Aljbin Kurti ne želi dijalog.

"Važno je da se razgovara, da vodimo dijalog, iako znamo da od toga nema ništa, jer Kurti nikada nije želeo dijalog. Mi želimo dijalog, mi želimo formiranje Zajednice srpskih opština, sprovođenje onoga što smo dogovorili, pogotovo Briselskog sporazuma, koji je potpisan pre gotovo 11 godina. Plašim se da nemamo sagovornike za to, ali i najgori razgovor bolji je od toga da razgovora nema", izjavio je Vučić.

Vučić je u Pekingu, gde prisustvuje samitu inicijative "Pojas i put", na pitanje novinara da prokomentariše navode pojedinih medija da "maltretira" Srbe na KiM, rekao je da je najpre bio za to da se učestvuje na izborima na severu, a da Srbi sa KiM nisu bili za to.

Napadi na mene nisu vredeli, jer narod zna koga interesuje njegova zemlja

Predsednik Srbije je rekao danas da za opoziciju ništa ne valja od toga šta on govori i da će se doći do toga da ga nazovu kriminalcem i ubicom.

"Ništa ne valja od onoga što kaže Vučić. Na kraju dana će doći do toga da kažu da je Vučić najomraženiji, najodvratniji na svetu, kriminalac je, ubica je. Ja sam kriminalac, a nemam nijedan račun u inostranstvu, u APR-u nemam prijavljen nijedan dinar, a on je pošten čovek za 619 miliona evra koje je sam prijavio", rekao je Vučić.

Komentarišući navode opozicije da ne sme da bude ni na jednoj listi, Vučić je opoziciji uputio pitanje zašto im na taj način smeta, kada deluje da im time, u stvari, čini uslugu i olakšava izbornu pobedu.

"Pojas i put" doprineo razvoju Srbije

Vučić je izjavio danas da je napredak Srbije u poslednjih 10 godina delimično vezan i za inicijativu "Pojas i put" i da Srbija shvata da se ekonomske aktivnosti, investicije, progres i prosperit u budućnosti u velikoj meri sele u Aziju.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko je ta inicijativa doprinela razvoju Srbije, Vučić je u Pekingu rekao da mi u Srbiji ne primećujemo kako se razvijaju stvari u tom delu sveta koji, kako je rekao, tretiramo na pogrešan način.

"Ne razumemo da se novac i investicije u velikoj meri sele na azijski kontinent. I dalje je Evropa mesto najbolje mesto za život, ali ekonomske aktivnosti, investicije, progres i prosperit u budućnosti se u velikoj meri sele u Aziju. Moramo da razumemo situaciju u svetu da ne bismo propali, kao što smo propali padom Berlinskog zida, jer nismo razumeli šta se dešava u našem komšiluku", poručio je Vučić.

Sutra potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, stupiće na snagu do kraja maja ili juna

Aleksandar Vučić je izjavio u Pekingu da će sutra biti potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, u prisustvu predsednika Si Đinpinga, koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno prozvoda i 8.930 sa kineske strane i najavio da će taj sporazum stupiti na snagu do maja ili juna.

"Moramo da jurimo tzv. preferencijalne aranžmane za naše proizvode u poljoprivredi i industriji. Moramo da osvajamo nova velika tržišta da ne dođe u pitanje višak maline i jabuka, vina i rakije", rekao je predsednik i dodao da će procedura oko sporazuma biti završena kod nas do kraja marta.

"I potrebno je da prođe razmena nota sa kineskom stranom u roku od 90 dana, a do maja ili juna da stupi na snagu", istakao je Vučić i dodao da više neće biti nikakve carine.

Odnosi sa Kinom izuzetni, dve kineske kompanije najveći izvoznici

Vučić je izjavio danas da su politički odnosi Srbije i Kine izuzetni, navodeći da je Srbija u poslednjih 10 godina uvećala svoj izvoz u tu zemlju 185 puta, a da su dve kineske kompanije u Srbiji najveći izvoznici.

Vučić je to rekao, odgovarajući na pitanja novinara u Pekingu, gde prisustvuje samitu inicijative "Pojas i put" i gde će sutra potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, da je najvažnija politička suština šta je najvažnije što ste uradili za svoje građane.

"Čini mi se da neretko, nekada namerno, nekada nenamerno, prenebregnemo velike stvari koje smo uradili i one kod nas traju jedan sat i jedan dan, a gluposti nam traju po nekoliko godina", rekao je Vučić.

Sutra potpisivanje dva ugovora za izgradnju auto-puteva u Vojvodini

Predsednik Srbije je najavio da će sutra u Kini biti potpisana dva važna ugovora za izgradnju auto-puteva u Vojvodini.

"Sutra potpisujemo izgradnju deonice, koja preko Pupinovog mosta izlazi do Zrenjanina i spajaće se sa novim auto-putem Zrenjanin-Novi Sad. Sad tamo imate običan put koji ide preko Kaća od Novog Sada i zaobilazi Žabalj. Sad ćemo povezati i Čurug, tako da ćemo imati put koji kada se spoji biće kao jedan trougao. Od Beograda do Zrenjanina, do Novog Sada pa opet do Beograda", rekao je Vučić novinarima u Pekingu.

On je dodao da će u naredne dve godine morati da se proširi auto-put Beograd-Novi Sad.

Proizvodi koje uvozimo iz Kine biće neuporedivo jeftiniji nego sada

"Proizvodi koje uvozimo iz Kine biće neuporedivo jeftiniji nego sada, ugovor o Slobodnoj trgovini najbolje pokazuje koliko smo se trudili da popravimo poziciju naših proizvođača i privrednika", rekao je predsednik Srbije.