19. oktobar 2023 14:38

Jovanov: Sigurni smo u podršku Vučiću, širom su otvorena vrata za svakoga ko želi da prati izbore u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jovanov: Sigurni smo u podršku Vučiću, širom su otvorena vrata za svakoga ko želi da prati izbore u Srbiji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je povodom današnjeg sastanka sa Misijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) da država sarađuje sa njima od 2019. godine i da je veliki broj preporuka realizovan, dodajući da SNS nema razloga da bilo šta krije i da širom otvara vrata svakom ko želi da prati izborni proces u Srbiji.

Na pitanje o čemu je bilo reči na sastanku sa predstavnicima ODHIR-a, Jovanov je rekao da su razgovarali o okolnostima u kojima se izbori u Srbiji održavaju i poručio da je Srpska napredna stranka uvek bila otvorena za saradnju po tom pitanju, te da je usvojen veliki broj preporuka.

"Neke preporuke koje, nažalost, nismo uspeli da realizujemo, nismo realizovali zbog toga što je to tražila opozicija, a onda posle dođu kritike kako nismo realizovali ovo ili ono. Saradnja sa (ODHIR-om) dobro teče, vlada ima telo koje se bavi realizacijom tih zadataka koje smo dobili, a Srpska napredna stranka apsolutno nema razloga da bilo šta krije, širom otvaramo vrata svakom ko želi da prati izborni proces u Srbiji, sve što žele da vide biće im dostupno", rekao je Jovanov za Tanjug.

On je istakao da je SNS sigurna u podršku politici predsednika Aleksandra Vučića koju daju građani, te dodao da oni koji nemaju podršku građana, traže izgovore za svoje neuspehe.

"Tako da u tom kontekstu mi smo mirni i čekamo sud građana", istakao je Jovanov.

Na pitanje da li će se menjati izborni uslovi do izbora koji bi trebalo da budu održani 17. decembra, te da je šefica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović juče ocenila da treba vratiti cenzus na pet odsto, Jovanov je izneo stav da je 14 dana pre raspisivanja izbora deplasirano da se o tome govori.

"Moja poštovana koleginica je i potpredsednica Skupštine Srbije. Ja nisam siguran da mi takvu inicijativu imamo negde u skupštinskom materijalu u prethodnih godinu dana. I sad otvarati tu temu, mislim da je malo kasno, ali je uvek dobro da čujemo i takve stvari. I građani tu imaju različite stavove", rekao je Jovanov.

Kaže da je smanjenje cenzusa donelo i neke prednosti.

"Možemo da kažemo, posle svega što smo videli, da ne bismo znali mnogo toga o predstavnicima opozicionih stranaka da nisu imali priliku da dođu pod te sjajne reflektore velike pozornice i da vidimo koliko tu nema ni politike, koliko tu nema argumenta, koliko tu nema ničega za građane. Idu samo u borbu za sopstvene pozicije", rekao je Jovanov i dodao da vraćanje cenzusa nije bila tema razgovora sa predstavnicima ODHIR-a.

Jovanov je poručio da su u nekom narednom periodu, ako bude bilo nekakvih predloga, spremni da razgovaraju i na tu temu, kao i na sve druge.