20. oktobar 2023 14:52

Poverenik i OEBS organizovali radionicu o pristupu ekološkim informacijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poverenik i OEBS organizovali radionicu o pristupu ekološkim informacijama

Foto: Shutterstock.com/Tavarius, ilustracija

NOVI PAZAR - Radionica pod nazivom "Značaj pristupa ekološkim informacijama za unapređenje i zaštitu životne sredine", održana je danas u Novom Pazaru u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, i uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Radionica je ujedno bila prilika da se prikaže trenutno stanje u oblasti dostupnosti ekoloških informacija i istaknu nova ovlašćenja Poverenika u situacijama kada su ekološke informacije uskraćene javnosti i koje su to prepreke u ostvarivanju prava na pristup ekološkim informacijama odnosno kako ih prevazići i unaprediti stanje u toj oblasti, saopštila je kancelarija Poverenika.

Ovom prilikom predstavljena je i publikacija "Ostvarivanje prava na pristup ekološkim informacijama", autorke v.d. pomoćnice Generalnog sekretara u Sektoru za žalbe i izvršenja u oblasti pristupa informacijama Slavoljupke Pavlović, koja se odnosi na prvi stub Arhuske konvencije koja je i uvrštena u publikaciju.

Kako se navodi u saopštenju, na radionici je ukazano da je jedan od glavnih problema veliki procenat ćutanja organa vlasti po zahtevima za pristup ekološkim informacijama.

Takođe, visok je procenat neizvršenih odluka Poverenika kojima se nalaže davanje ekoloških informacija, a zahvaljujući izmenama i dopunama Zakona i deblokiranju mehanizama za prinudno izvršenje Poverenikovih odluka, taj problem je otklonjen.

Na kraju radionice akteri su zaključili da bez pristupa ekološkim informacijama nema učešća javnosti u donošenju odluka i da je to neophodno za dobro definisanje javnih politika i donošenje strategija i odgovarajućih mera za zaštitu životne sredine.

Događaj se realizuje u okviru Projekta "Primena Arhuske konvencije i pristup informacijama od javnog značaja".