26. oktobar 2023 09:26

Politikolog Ijan Bremer: Približavamo se opštem ratu, a svi su za to odgovorni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Politikolog Ijan Bremer: Približavamo se opštem ratu, a svi su za to odgovorni

Foto: AP Photo, File/Ali Mahmoud

BEOGRAD - Politikolog Ijan Bremer smatra da zbog sukoba Izraela i Hamasa, istorijski, najviše pate oni koji nemaju nikakvu moć, a to su u ovom slučaju Palestinci u Gazi, i oni su ti koji će proći najgore.

"To je realnost, i to će se nastaviti da bude realnost. A za to što se dešava u Izraelu i Palestini je odgovoran svako. Palestinske vlasti i Hamas, izraelska vlada, zalivske države, odnosno regionalne sile koje su spremne da sarađuju sa Izraelom i vode mirovne pregovore, ali ih baš briga šta će se desiti s Palestincima", izjavio je on za "Nedeljnik".

Bremer, jedan od najpoznatijih svetskih politikologa i analitičara, ističe da su odgovorni i Amerikanci, koji se okreću ka Aziji i koji se fokusiraju na Ukrajinu i koje baš briga za Palestince.

On, međutim, smatra da još nismo blizu opštem ratu na Bliskom istoku, ali da se ide ka tome.

Bremer, takođe, naglašava da je od samog početka apelovao da se vodi računa o činjenicama i da se ne donose prebrzi zaključci.

"Izraelci jesu odgovorni za mnoge napade i to treba da vam bude jasno. Mnogo civila je stradalo, a Hamas je odgovoran što su pomogli da civilnog stradanja bude što više", naveo je Bremer.

Prema njegovim rečima nije iznenađenje i nije ništa novo da je Hamas teroristička organizacija koju zanima ubijanje izraelskih civila, ali kako naglašava Izrael je ipak predstavljao zlatni standard kada je u pitanju kontrola granica.

On podseća da je izraelski državni i vojni aparat, kao i sistem nadzora i nadgledanja bio uvek uspešan kada je reč o prikupljanju obaveštajnih podataka i celokupan obaveštajni rad, pa ipak sve se to u potpunosti raspalo za samo jedan dan, 7. oktobra kada su teroristi iz Hamasa ogranizovali iznenadni koordinisani napad na Izrael, na 50 godišnjicu Jomkipurskog rata.

"Izrael nije ni najmanje bio spreman na to. I sada pričamo o 1.400 stradalih Izraelaca, najviše civila i više od 200 otetih koje i dalje drži Hamas... Ovo je zapanjujući propust Izraela, posebno premijera Netanjahua", istakao je Bremer.

On je dodao da su mnogi u unutrašnjim trzavicama i u načinu na koji se Netanjahu vratio na vlast i koga je ta vlast podrazumevala videli uzroke popuštanja izraelske psžnje i snage.

Jedan od razloga zašto kopnena ofanziva Izraela na Pojas Gaze nije još započela u potpunosti, kako je naveo je upravo ta slabost premijerovog kabineta.

"Benjamin Netanjahu je isteran na čistinu i Izraelci ga krive za ovo što se desilo i mislim da mu je zato bila potrebna koalcijia. Zato nije želeo da krene u kopnenu ofanzivu pre nego okupi kabinet. Ovako će svi Izraelci biti odgvorni za nastavak rata", kaže ovaj politikolog.

Prema njegovim rečima, druga stvar koja je kočila izraelske trupe od frontalnog ulaska na sever Gaze bila je poseta prvo državnog sekretara Entonija Blinkena, a potom i predsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena.

"Definitivno nisu želeli da krenu u tu avanturu pre nego dođe Bajden ili dok on boravi na Bliskom Istoku. Sada je to okončano, a postignut je i dogovor oko pomoći koja koja treba da stigne u Gazu, pa bih se iznenadio da se to ne dogodi uskoro", smatra Bremer.

On naglašava i da prvi konvoji koji su tokom proteklog vikenda prešli preko graničnog prelaza rafa sa Egiptom nisu dovoljni i tu je kako kaže dodatna odgovornost američke diplomatije.

"Dvadeset kamiona i dva taoca? Bolje ništa nego išta, ali je naše delovanje u ovom konfliktu bio promašaj", kaže Bremer.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da će vodstvo Hamasa biti ubijeno - makar vojno vođstvo u Gazi.

On dodaje i da ga ne bi iznenadilo da Izrael pokuša da izvrši atentat i na političke lidere Hamasa u Kataru.

"Imajte na umu da, kada pričamo o Hamasu, govorimo o 30.000 do 40.000 boraca koje Izraelci i Amerikanci smatraju teroristima. A da biste ubili 30.000 - 40.000 ljudi u jednoj urbanoj sredini, moraćete da ubijete na desetine hiljada Palestinaca koji su nevini. Zato ne vidim da je Hamas moguće ukloniti a da se ne radikalizuje jos više palestinskih civila", smatra Bremer.

Prema njegovim rečima, zato će se problem pogoršati i neće uskoro biti bolje, i to sve ukoliko rat uspe da se ograniči samo na Gazu, a to nije izvesno.

"Mislim da bi problem lako mogao da se proširi i na Zapadnu obalu i Hezbolah. Mogao bi da postane veći, proksi rat u regionu. To je ono što mora da zabrine sve", upozorava Bramer koji je i predsednik Eurasla Group i GZERO Media, kao i autor mnogih knjiga.

On odgovarajući na pitanje da li je moguće ikakvo rešenje u Ukrajini i šta treba da se desi da se prekine rat kaže da bi "najlakše bilo da se Rusi povuku sa teritorija koje su uzeli posle 24. februara 2022, ali da oni to sigurno neće uraditi".