26. oktobar 2023 10:41

Ibro Ibrahimović: Na sastancima u Briselu očekujem dodatni pritisak EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ibro Ibrahimović: Na sastancima u Briselu očekujem dodatni pritisak EU

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ono što očekujem na odvojenim sastancima premijera privremnih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa liderima Evropske unije u Briselu, je dodatni pritisak EU, jer se cela ova priča deli na period pre događaja u selu Banjska i posle, izjavio je danas Ibro Ibrahimović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima.

On je za Tanjug rekao da od predsednika Vučića očekuje da dovede situaciju do održivog mira i deeskalacije sukoba na KiM, što je, napominje on, u ovom trenutku najvažnije.

 

"Najvažnije u ovom trenutku jeste sigurnost i životi Srba na KiM, i sačuvanje verske i kulturne baštine", naglasio je Ibrahimović i dodao da je pred Srbijom i Vučićem izazovan period u rešavanju situacije na KiM.

Istoričar Stanislav Sretenović rekao je danas za Tanjug da su pregovori ono što Srbija u ovom trenutku može i mora da ponudi na sastancima u Briselu sa liderima EU, kako bi došlo do deeskalacije situacije na Kosovu i Metohiji.

"Ne očekujem mnogo, ali sama činjenica da su počeli pregovori, ili da se radi na ponovnim pregovorima, puno govori. Mislim da Srbija u ovom trenutku mora da ponudi pregovore, i da mora da uđe u te pregovore sa idejom i željom da se situacija u budućnosti smiri", izjavio je Sretenović.

 

On smatra da je Srbiji u interesu da se smiri situacija na KiM, kako bi Srbi koji žive na KiM živeli u miru, da bi se kasnije mogla rešavati ostala pitanja.