27. oktobar 2023 13:07

Milićević: Vučić pokazao da je Srbija za kompromis, zaslužuje podršku svih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milićević: Vučić pokazao da je Srbija za kompromis, zaslužuje podršku svih

Foto: TANJUG/KABINET MINISTRA ZA DIJASPORU/ SLOBODAN MILJEVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na teškim šestočasovnim razgovorima u Briselu, još jednom pokazao da je Srbija uvek otvorena za dijalog i pronalaženje kompromisnog rešenja a da je jedino pitanje oko koga nema kompromisa jeste članstvo u UN i priznanje teritorijalnog integriteta lažne države Kosovo, saopštio je danas ministar bez portfelja Đorđe Milićević.

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom naveo je da Vučić "zaslužuje apsolutnu podršku svih kojima je na srcu Srbija za lavovsku borbu sam protiv svih i jasne stavove koje je izneo juče na teškim šestočasovnim razgovorama u Briselu".

"Predsednik je, u razgovoru sa najmoćnijim liderima Evrope, jasno i čvrsto branio stav da je za eksalaciju krize na Kosovu i Metohiji isključivi krivac Aljbin Kurti. Jedina namera Kurtija je da protera Srbe s Kosova i Metohije i upravo zbog toga privremene vlasti u Prištini više od 10 godina ne žele da sprovedu sporazum koji je potpisan u Briselu uz garancije EU. Srbija je za kompromis, a kompromis uključuje da se svi sporazumi koji su prethodno potpisani sprovedu i da se bez odlaganja formira Zajednica srpskih opština", saopštio je Milićević.

On je ukazao da je Srbija spremna za sve razgovore koji doprinose miru i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, a pre svega sigurnosti i bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji.

"Ono što je najvažnije, predsednik je još jednom jasno svima stavio do znanja da jedino pitanje oko koga nema kompromisa jeste članstvo u UN i priznanje teritorijalnog integriteta lažne države Kosovo", napomenuo je Milićević.

Ministar je dodao da predsednik Srbije "ne sme ostati usamljen u borbi za očuvanje bezbednosti našeg naroda u južnoj pokrajini, ali i mira i napretka cele Srbije".