30. oktobar 2023 18:20

Dejan Luković: Nekoliko stotina pripadnika MUP četvrti dan sprovode akciju suzbijanja iregularnih migracija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Luković: Nekoliko stotina pripadnika MUP četvrti dan sprovode akciju suzbijanja iregularnih migracija

Foto: TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

BEOGRAD - Pomoćnik direktora policije, general policije Dejan Luković izjavio je da nekoliko stotina pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova već četvrti dan zaredom sprovodi snažnu akciju usmerenu na suzbijanju iregularnih migracija, a da im u tome pomažu i pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a.

„Danas smo imali opsežnu pretragu terena gde smo uključili i kolege iz Helikopterske jedinice i tom prilikom smo pronašli jednu automatsku pušku, jedan pištolj, 537 komada municije različitog kalibra, dva mobilna telefona i jedan laptop koji će biti predmet dalje obrade“, naveo je genaral Luković.

On je takođe naglasio da je primetno da je u poslednja dva dana mnogo manji priliv migranata, pogotovu sa teritorije Mađarske, što je znak da se situacija na ovom području polako smiruje, saopšteno je iz MUP-a.

''Mi ćemo nastaviti dalji rad i uključićemo sve snage i sva raspoloživa sredstva da razbijemo krijumčarske grupe da ih pohapsimo, a posebno nam je želja da vratimo mir na ovim prostorima“, naglasio je Luković.

Tokom ove policijske akcije koja se sprovodi od 27. oktobra, na prostoru šuma uz graničnu liniju, kao i u legalnom i ilegalnom smeštaju, pronađeno je više stotina migranata koji su izmešteni u prihvatne centre, navode iz MUP-a.

Među njima su bili i državljani Turske, koji su legalno ušli u Republiku Srbiju, ali su taj boravak zloupotrebili, kako bi krijumčarskim kanalima ušli na prostor Evropske unije.

Srpska policija ih je sprečila u toj nameri i 220 turskih državljana pristalo je da se dobrovoljno vrati u Tursku nakon čega su napustili našu zemlju.

Tokom prepodneva, na Graničnom prelazu Reske, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom i tom prilikom dogovorili su konkretne korake u zajedničkoj borbi protiv iregularnih migracija, dodaju iz MUP-a.