2. novembar 2023 10:35

Miljkan Karličić: Automatizacijom registracije birača izbegli bi smo duple upise u birački spisak

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miljkan Karličić: Automatizacijom registracije birača izbegli bi smo duple upise u birački spisak

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Tehničkim unapređenjem biračkog procesa, kroz automatizaciju registracije birača, izbegli bi smo duple upise u birački spisak, izjavio je danas za Tanjug stručnjak za izborno pravo i član RIK-a Miljkan Karličić.

"Stvar koja se uvek pomene kada su izbori je pitanje ažurnosti jedinstvenog biračkog spiska. Možda je rešenje u tehničkom unapređenju biračkog procesa, kroz automatizaciju registracije birača. Na taj način bi smo izbegli duple upise u birački spisak", rekao je Karličić.

Podsetio je da je zakonska obaveza građana da prijave promenu prebivališta u roku od 15 dana, nezavisno od izbora.

Povodom raspisivanja vanrednih izbora u Srbiji za 17. decembar, Karličić je rekao da je sada u toku procedura prikupljanja potpisa učesnika na izborima za podršku izbornim listama, sa rokom do 20 dana pre održavanja izbora, odnosno do 28. novembra.

"U toku je kampanja, predstavljanje izbornih programa, sabiranje i predlaganje kandidata, jedan klasičan i uhodan proces. Ovo su 14. izbori od 1990. godine, i 10. vanredni", naveo je on.

Odgovarajući na pitanje koja su prava i obaveze stranaka i koalicija koje učestvuju na izborima, rekao je da one imaju pravo da se kandiduju u skladu sa klasičnim načelima izbornog postupka, koji su u srpskom zakonodavstvu modernim standardima implementirana.

Prema njegovim rečima, javno beležništvo je nešto što je izvan izbornog sistema i pod nadležnošću je supervizije Ministarstva pravde.

On smatra da bi u Srbiji trebalo da bude veći broj javnih beležnika, pogotovo u Beogradu, i to u centralnim gradskim opštinama - Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu.

"Republička izborna komisija ima zadatke striktno utvrđene zakonom izbora narodnih poslanika. Ona se u prvom redu stara o zakonitosti sprovođenja izbora, sprovođenju tehničkih uslova za održavanje izbora i obavljanju niza izbornih radnji, od objavljivanja rokovnika za preduzimanje izbornih radnji, sve do odlučivanja o pravnim sredstvima povodom zaštite izbornog prava i proglašenja konačnih rezultata izbora", objasnio je Karličić.