3. novembar 2023 13:38

Jovanović: Do kraja 2025. godine, svako selu u Srbiji imaće brzi internet

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jovanović: Do kraja 2025. godine, svako selu u Srbiji imaće brzi internet

Foto: Tanjug video

BAČKA TOPOLA - Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović obišao je danas bačko selo Panonija povodom završetka radova u tom mestu u okviru Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima koju organizuje resorno ministarstvo i najavio da će do kraja 2025. svako selo u Srbiji imati brzi internet.

Uvođenje brzog interneta u svim selima u Republici Srbiji, jedan je od najbitnijih projekata koje sprovodi resorno ministarstvo, rekao je ministar.

Selo Panonija, kraj Bačke Topole, osamdeseto je mesto koje je do sada dobilo brzi internet, čime je omogućen priključak za oko 50.000 domaćinstava.

Ministar je dodao i da se u ovom trenutku radovi odvijaju u još 175 sela širom Srbije, gde će brzi internet uskoro dobiti još 80.000 domaćinstava.

"Naš cilj je da do kraja 2025. godine uvedemo brzi internet u svim selima u Republici Srbiji, a taj plan podrazumeva da u oko 700 sela izgradimo skoro 5.000 kilometara optičkih trasa i pokrijemo više od 120.000 domaćinstava. Sve to radimo zbog digitalizacije Javne uprave, budući da je prethodnih godina urađeno mnogo da bi putem nje građanima bilo mnoštvo stvari omogućeno, pa je bitno da i u najmanjim sredinama meštani mogu da podnesu zahtev za elektornski izvod iz matične knjige rođenih, ili državljanstvo, ili da završe neku uslugu koja se tiče E-agrara", rekao je on.

Kaže da je drugi veliki i zanačajan razlog to što se u svakom selu sada uvodi internet.

"I u onom najmanjem isturenom školskom odeljenju, te deca imaju iste mogućnosti kada je u pitanju digitalna nastava kao i deca u najvećim gradovima. Treći razlog je što internet u manjim mestima omogućiti i razvoj biznisa i elektornsku trgovinu, odnosno doprineti kvalitetu života svakog građanina", rekao je ministar.

Istureno odeljenje Osnovne škole „Bratstvo i jedinstvo“ u selu Panonija, koje čini osam učenika od drugog do četvrtog razreda, dobilo je optički intrnet čija je brzina protoka skoro jedan gigabit po sekundi, koji je, kako su nadležni naveli, možda i brži nego što imaju đaci u školama u velikim gradovima u našoj zemlji.

"Brzi internet nam jako puno znači. Deca će moći sa učiteljicama zajedno da na časovima koriste intrnet i da gledaju sadržaje koji se odnose na nastavni proces. Takođe je značajno i zbog toga što danas imamo elektronske dnevnike u koje učitelji svakodnevno unose časove i ocene, ako neko dete nije na času može da mu pošalje šta su tog dana radili, ili da ga uključi onlajn. S druge strane to što je cela Panonija dobila internet omogućava i roditeljima da elektronski prate rad svoje dece", istakla je Eleonora Silađi, direktorica OŠ „Bratstvo i jedinstvo“ Bajša, istureno odeljenje Panonija.

Selo Panonija je 1973. godine bilo proglašeno najlepšim selom u Evropi, a danas je situacija malo drugačija te broji oko četiri stotine stanovnika.

Iz lokalne samouprave se nadaju da će ovakvi projekti doprineti omasovljenju i motivisanju stanovništva da ne napuštaju sela.

Brzi internet je zahvaljujući Projektu Ministarstva informisanja i telekomunikacija, uvelo 26 domaćinstava u ovom selu.

"U 21. veku infrastruktura ne podrazumeva samo puteve, uličnu rasvetu, vodovod i slično, nego i internet. Da bi ljude zadržale u manjim mestima, ovakve stvari su neophodne. Neophodno je konstantno podizati kvalitet života u malim mestima, što se ovakvim projektima neminovno i čini, te se na tome zahvaljujemo resornom ministarstvu", rekao je Saša Srdić, predsednik Skupštine opštine Bačka Topola.