3. novembar 2023 14:49

Cvetković: Ministarstvo daje izuzetan značaj razvoju malih i srednjih preduzeća

Izvor: TANJUG

podeli vest

Cvetković: Ministarstvo daje izuzetan značaj razvoju malih i srednjih preduzeća

Foto: TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆ

NIŠ - Ministar privrede Slobodan Cvetković izjavio je danas, na 8. Međunarodnom forumu o saradnji u Naučno-tehnološkom parku Niš, da Ministarstvo privrede daje izuzetan značaj i veliku potporu za razvoj malih i srednjih preduzeća na teritoriju Srbije.

Cvetković je rekao da razmena iskustava na današnjim panelima ima za cilj da unapredi performanse svih malih i srednjih preduzeća i da im sugeriše šta su pravci delovanja u implementaciji informacionih tehnologija.

"Ovo su izuzetno bitni događaji gde referentni ljudi na neki način izvrše transfer znanja. Ono što je takođe pomenuto u Naučno-tehnološkom parku je i pitanje povezivanja nauke i privrede. Procenjujemo da naša nauka ima veliki broj naučnih dostignuća koja nisu implementirana u privredu, a upravo kroz ovakve susrete može doći do te vrste povezivanja", ukazao je Cvetković.

Ministar je rekao da su ove godine raspisani konkursi u četiri programa koji potpomažu i startap kompanije, žensko preduzetništvo, opremu za preduzetničke radnje, dodatnu edukaciju.

Prema njegovim rečima, mala i srednja preduzeća u budućnosti treba da prilagode kvalitet rada globalnim kompanijama.

"To je dodatni put da pored lokalnog tržišta koje pokrivamo imamo kontakt i sa globalnim tržištem. Ministarstvo privrede taj čitav proces potpomaže na taj način što kroz direktne strane investicije dovodimo velike kompanije koje traže preduzetnike koje mogu u skladu sa njihovim standardima da im obezbede usluge i proizvode", ukazao je Cvetković.

Na pitanje koje su smernice za razvoj privrede u Srbijji, rekao je da je akcenat na razvoju malih i srednjih preduzeća, jer su ona najvitalnija i najbrže mogu da se prilagode.

"Mala i srednja preduzeća mogu vrlo brzo uz pomoć koju daje Ministarstvo privrede da kupe nove mašine koje su savremene u odnosu na proizvodne procese globalnog tipa", naveo je Cvetković.

Podsetio je da je Srbija lider u regionu po pitanju direktnih stranih investicija.

"Oko 67 odsto svih direktnih stranih investicija u regionu je završilo u Srbiji. To znači da imamo stabilnu privredu, stabilnu monetarnu i fiskalnu politiku, da imamo vrlo povoljne energetne koji su jako bitan segment u razvoju i radu svih preduzeća", istakao je Cvetković.

Direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić naveo je da je po pitanju podrške malim i srednjim preduzećima najveći fokus na razvoju ljudskog kapitala.

"To je nešto što je postalo jako kritično na tržištima, ne samo u Srbiji nego u celom regionu, a i na teritoriji cele Evrope. Sa ljudskim kapitalom važna je i tehnička i tehnološka opremljenost", objasnio je Gazdić.

Zamenica direktora Razvojne agencije Republike Srpske Marica Berić rekla je da su ovakvi susreti od velikog značaja za Republiku Srpsku jer nastoji da se poveže sa zemljama regiona.

"Ovaj 8. Međunarodni forum o saradnji je izuzetno značajan događaj jer pored susreta privrednika imamo susrete naših institucija koje se bave ekonomskim razvojem i u Srbiji i Republici Srpskoj imamo panele gde govorimo o različitim temama i pronalazimo nove smernice i pravce buduće saradnje i razvoja Republike Srpske i Srbije", ocenila je Berić.

Ona je istakla da je Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, kao i najveći ulagač u njenu privredu.

Forum je organizovala Razvojna agencija Srbije i Razvojna agencija Republike Srpske, uz podršku Naučno-tehnološkog parka Niš i Privredne komore Srbije.

Ovaj forum predstavlja priliku da se na jednom mestu okupe privrednici iz regiona, predstavnici državnih institucija, privrednih komora, razvojnih agencija, naučno-tehnoloških parkova, kao i drugih organizacija koje pružaju podršku privredi i lokalnom razvoju.