3. novembar 2023 17:50

Đukić Dejanović: Obrazujući kadrove, FON doprinosi razvoju zemlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đukić Dejanović: Obrazujući kadrove, FON doprinosi razvoju zemlje

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Na Fakultetu organizacionih nauka (FON) danas je održana svečana akademija kojom je obeležena 54. godišnjica te visoko obrazovne ustanove.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da FON vodeći fakultet u oblasti menadžmenta i IT tehnologija.

"Obrazujući kadrove u tim oblastima, FON doprinosi razvoju zemlje", poručila je Đukić Dejanović.

Ona je naglasila da je prioritet vlade unapređenje visokoškolskog obrazovanja i da zato Ministarstvo prosvete ulaže mnogo novca u izgradnju novih zgrada na fakultetima, kao i na proširenje kapaciteta postojećih objekata.

Ona je istakla da se profesori FON-a uvek nalaze na Stenfordovoj listi najuticajnijih naučnika na svetu i da su sada na to listi tri profesora FON-a: Vlada Devedžić, Jelena Jovanović i Dragan Pamučar.

Ministar informisanja i telekomunikacije Mihailo Jovanović rekao je da FON godinama unazad beleži vrhunske rezultate u obrazovanju studenata i stvaranju vodećih kadrova u programiranju, informatici, analitici, menadžmentu.

To su kadrovi koji su preko potrebni našem društvu, rekao je Jovanović.

Posebno je istakao saradnju sa FON Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, gde je do skora bio direktor, zahvaljući kojoj studenti dobijaju priliku za praksu i dalje usavršavanje i rad sa najsavremenijim tehnologijama i opremi u eUpravi i državnim Data centrima, pa i kasniju mogućnost zaposlenja.

 

"Koliko je razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija bitan, govori i podatak da je IKT postao naša najbolja izvozna grana. Prošle godine izvoz u IKT sektoru bio je rekordnih 2,7 milijardi evra, a u prvih osam meseci ove godine izvoz je dostigao 2,22 milijarde što predstavlja rast od 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine. S pravom očekujemo da će ove godine izvoz u IKT sektoru biti veći od 3,8 milijardi evra", poručio je Jovanović.

Dodao je da pre pet godina u Srbiji nismo imali nijedan naučno-tehnološki park, a sada ih imamo četiri u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku, a planira se gradnja i u Kruševcu i u Kragujevcu.

Kako je rekao, novi inovacioni distrikt u Kragujevcu prostiraće se na 56.000 kvadratnih metara i zamišljen je kreativno-inovativni centar sa zabavnim i sportskim sadržajem u kojem će članovi IT zajednice moći da rade i da se druže, a biće otvoren i za građane i posetioce.

 

Dekan FON Milan Martić, podsetivši da je taj fakultet osnovan 1969. godine, ističe specifičnost što inicijativa za njegovo osnivanje nije došla od akademske zajednice, već od 159 tada najuspešnijih radnih organizacija u SFRJ, koje su prepoznale potrebu za obrazovanjem stručnjaka koji će biti nosioci razvoja i promena u tadašnjoj našoj privredi.

"Tako je nastao naš fakultet. I od tada, FON je uvek gajio izuzetnu saradnju sa privredom, sa kompanijama i institucijama i to jeste jedan od stubova razvoja fakulteta", objasnio je Martić.

 

Ističu da su ponosni na svoje studente i na znanja koja stiču na fakultetu.

"Postoji veliko interesovanje za studiranje na FON-u. Studenti se ne upisuju zato što je Milan Martić dekan fakulteta ili što su troje profesora fakulteta na Stanford listi kao najsjajniji istraživači, već zato što ovde mogu da steknu znanja sa kojima mogu da nađu posao i ostvare dobre radne karijere", naglašava Martić.

Kako je rekao, FON trenutno ima ukupno oko 7.200 studenata, od čega je oko 5.500 na osnovnim akademskim studijama gde postoje dva studijska programa.

"Blizu 1.500 je na master akademskim studijama, gde imamo ukupno 16 studijskih programa, imamo tri studijska programa na specijalističkim akademskim i četiri studijska programa na doktorskim akademskim studijama i na ta dva nivoa studija studira oko 300 studenata", naveo je Martić.