8. novembar 2023 11:14

Demo Beriša: Lajčak posetom Prištini nije postigao pomak u formiranju ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Demo Beriša: Lajčak posetom Prištini nije postigao pomak u formiranju ZSO

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša izjavio je danas da specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak svojom posetom Prištini nije uspeo da postigne neki pomak kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

On je u izjavi za Tanjug ocenio da do realizacije sporazuma o ZSO neće doći dokle god je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na vlasti.

 

Beriša je dodao da, ako bi EU, SAD, Velika Britanija, ili bilo ko drugi pritisnuo Kurtija do te mere da mora da prihvati formiranje ZSO, on bi iskoristio svoje pravo da podnese ostavku, čime bi izbegao direktnu odgovornost za formiranje ZSO.

"Ima puno prethodnih radnji koje bi morale da se preduzmu, raspisivanje izbora za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM, što je on gurnuo na proleće, što znači da ide ka završetku njegovog mandata, a on je došao na vlast sa idejom da ne prihvati i ne oformi ZSO. On bi u tom slučaju sigurno koristio svoje pravo da da ostavku i da Kosovo ide u nove izbore, tako bi izbegao direktnu odgovornost za formiranje ZSO", rekao je Beriša.

On je ukazao da se Lajčak tokom posete Prištini sastao i sa predstavnicima tamošnje opozicije.

"Opozicija na Kosovu je bila jasna da nisu imali prilike da vide draft tog sporazuma iz kog bi se mogla doneti bilo koja odluka o odbijanju ili prihvatanju", dodao je Beriša.

 

On smatra da u ovom trenutku nije realno očekivati da će biti nekog napretka u dijalogu Beograda i Prištine, zbog čega se treba fokusirati na smanjenje napetosti na severu KiM.

Prema njegovim rečima, to je isključivo u nadležnosti Kurtija i EU, koja bi trebalo da iskoristi svoje mehanizme kroz snage NATO-a da se nivo prisustva kosovsko policijskih službi smanji.