10. novembar 2023 10:26

Predsednik Društva lobista: Za Srbiju je važno da ima otvoren dijalog sa posrednicima u traženju rešenja za KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Društva lobista: Za Srbiju je važno da ima otvoren dijalog sa posrednicima u traženju rešenja za KiM

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković rekao je danas da s obzirom na to da Beograd komunicira sa Prištinom preko posrednika, za Srbiju je važno da ima pravi i otvoren dijalog sa posrednicima u traženju rešenja za Kosovo i Metohiju, i dodao da bi u tom smislu kosovska strana mogla da ispunjava svoje obaveze i da više sarađuje.

On je za Tanjug izjavio da je za Srbiju Kosovo tema koja je uvek u fokusu i tema o kojoj su srpski zvaničnici uvek spremni da govore i da iznose istinu.

 

Kako je naveo, na Mirovnom forumu u Parizu, gde se nalazi veliki broj važnih donosilaca odluka, a na kojem takođe biti prisutan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, neophodno je prisustvo Srbije i dodao da tema Kosova i način da se ona rešava na miran način, kao i položaj srpske zajednice na KiM, nešto je za šta treba iskoristiti svaku priliku da se o tome govori.

Komentarišući izjavu zamenika premijera Kosova Besnika Bislimija da nema više kompromisa, Vuković je rekao da strana kosovskih Albanaca smatra da je momentum na njihovoj strani i da je trenutno pritisak na Srbiji.

"Oni to žele da uklope u taj narativ pritiska na Srbiju, s tim što to što izjavljuje neko iz zajednice kosovskih Albanaca ima značaja samo za njih", poručio je on.

Odgovarajući na pitanje koliko je Priština razumela poruke evropskih zvaničnika koje su poslate sa predstavljanjem izveštaja Evropske komisije o Zapadnom Balkanu, rekao je da će u domenu tumačenja, svako govoriti svoje istine, ali da je značajno to što Srbija ostaje fokusirana na rešavanje svojih problema i da ono što Srbija vidi kao rešavanje problema i kao svoje osnovne zadatke, nešto što mi ne treba da izgubimo iz fokusa.