11. novembar 2023 15:09

Kisić: Opština Aleksinac je primer kako se podržava pronatalitetna politika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kisić: Opština Aleksinac je primer kako se podržava pronatalitetna politika

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI/ DEJAN UROŠEVIĆ

BEOGRAD - Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić obišla je danas vrtić u selu Trnjane, u opštini Aleksinac, koji je renoviran zahvaljujući pomoći Ministarstva i lokalne samouprave, a čime su stvoreni bolji uslovi za boravak dece.

Kisić je navela da finansijska podrška države porodicama sa decom nikada nije bila veća i podsetila da se u tu svrhu iz državnog budžeta izdvaja ukupno 87 milijardi dinara.

Ministarka je dodala da je Aleksinac opština koja zaista pokazuje kako treba raditi, kada je u pitanju podrška pronatalitetnoj politici.

"Ponosni smo na lokalne samouprave, baš kao što je i Aleksinac, jer izdvajaju i dodatna sredstva za podršku pronatalitenoj politici", izjavila je Kisić koja je dodala da su je obradovale lepe vesti, a to je da mere, koje država sprovodi u saradnji sa lokalnim samoupravama, daju rezultate.

Prema njenim rečima, od početka godine do sada, broj novorođenih beba veći je nego što je bio prethodnih godina. Dodala je da se nada se da će taj trend i da se nastavi.

Ministarka je istakla da joj je drago što će deca, koja će se uskoro vratiti u potpuno novi vrtić u selu Trnjane, imati mnogo bolje uslove za boravak, igru i druženje.

Predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević naglasio je da su im sredstva koja su dobili od Ministarstva veoma značajna, kao i da je ova lokalna samouprava za renoviranje vrtića i Doma kulture izdvojila i dodatnih devet miliona dinara.

On je naveo da su zajedničkim snagama i ulaganjem uspeli da deci obezbede uslove za boravak i igru.

Opština Aleksinac je jedna od 52 lokalne samouprave koja je na konkursu Ministarstva dobila oko 13 miliona dinara za sprovođenje pronatalitetnih mera i projekata.

Pored renoviranja vrtića, sredstva su uložena i za renoviranje jednog dela Doma kulture.