30. novembar 2022 14:39

Dačić: Vrednost Regionalnog stambenog programa u Srbiji 165 miliona evra

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Vrednost Regionalnog stambenog programa u Srbiji 165 miliona evra

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je danas sednicu Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa i izjavio da je ukupna vrednost tog programa, koji se bavi obezbeđivanjem stambenog prostora za izbegla i raseljena lica, u Srbiji 165 miliona evra.

"Od toga su donatorska sredstva 134 mniliona evra, uz nacionalno učešće od 31 milion evra. Od ukupnog broja planiranih 7.570 stambenih jedinica korisnicima je isporučeno do sada 89 odsto", rekao je Dačić na sastanku Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa.

Dodao je da, preostali broj stambenih jedinica, koje će korsnici dobiti do kraja sprovođenja programa, polovinom sledeće godine, uključuje kupovinu 90 stanova u Beogradu gde je potreba za trajnim stambenim rešenjima i najveća. "Time će ukupno biti zbrinuto 7.600 najugroženihih izbegličkih porodica", kazao je ministar.

Istakao je da je isporučeno 2.266 paketa građevinskog materijala za završetak izgradnje individualnih porodičnih objekata, kupljeno 1.707 seoskih kuća sa okućnicom, takođe kupljeno 170 stanova, izgrađeno 380 montažnih kuća i izgrađeno 2.247 stanova.

Dačić je podsetio da je Srbija tokom devedesetih godina pružila utočište za blizu 618. 000 izbeglica iz Bosne i Hercegovine i dodao da danas u Srbiji boravi oko 25.000 lica sa statusom izbeglica.

Smanjnje broja je, kako je rekao, rezultat integracije, jer je većina izbeglih odlučila da se trajno nastani u Srbiji uz uzimanje državljanstva.

Ministar je naveo da je Srbija svih ovih godina na planski način iz budžetkih i donatorskih sredstava zbrinjavala izbegličke porodice.

"Međutim, kako raspoloživa sredstva nisu bila dovoljna i srazmerna potrebama, pokrenuli smo inicijativu koja je rezultirala Regionalnim stambenim programom kojim je kroz osam podprojekata i pet modela stambenih rešenja do sada zbrinuto 6.770 najugroženihih porodica", kazao je Dačić.

Dačić se posebno zahvalio Evropskoj uniji na podršci u ovom projektu, ali i svim drugim donatorima koji u njemu učestvuju.

Predstavnik Evroipske komisije Holger Šroeder kazao da su juče posetili Vršac gde je dodeljeno 40 ključeva za nove stanove porodicama koje su raseljene i dodao da je to pokazalo značaj ovog projekta. "Uprkos tome, pred nama je izazovan period tokom preostalog vremena implemntacije ovog programa i moramo zajedno naporno da radimo da bi uspeli da ostavrimo preostale ciljeve", rekao je Šroeder.

Dodao je da bi završna konferencija za ovaj program trebalo da bude odražana sledeće godine, na proleće, u Sarajevu.

"Možemo da kažemo da je ovaj program postigao veliki uspeh i da predstavlja primer toga kako regionalna saradnja može da proizvede pozitivne rezultate", istakao je predstavnik Evropske komisije.

Podsetio je da je predsednica EK Ursula fon der Lajen posetila nedavno region Zapadnog balkana i da je tom prilikom postignuto više dogovora o zajedničkom regionalnom tržištu koji će i pojednostaviti putovanje građanima u ovom regionu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.