13. novembar 2023 15:40

MDULS: Podaci u biračkom spisku uslovljeni podacima iz drugih evidencija

Izvor: TANJUG

podeli vest

MDULS: Podaci u biračkom spisku uslovljeni podacima iz drugih evidencija

Foto: Shutterstock.com/Antonov Roman, ilustracija

BEOGRAD - Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) saopštilo je danas da su podaci u Jedinstvenom biračkom spisku isključivo uslovljeni podacima iz drugih službenih evidencija i ne mogu se porediti sa popisom stanovništva.

MDULS je povodom informacije koja se pojavila u pojedinim medijima, da „u Loznici ima 16.000 birača više nego punoletnih stanovnika“ obavestilo javnost da je Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku određena mesna nadležnost za upis birača u birački spisak.

Kako se navodi u saopštenju, birač se upisuje u birački spisak prema mestu prebivališta, a birač koji ima boravište u inostranstvu upisuje se u birački spisak prema poslednjem prebivalištu pre odlaska u inostranstvo, odnosno prema poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja, s tim što se u birački spisak upisuju i podaci o njegovom boravištu u inostranstvu.

Interno raseljeno lice upisuje se u birački spisak prema mestu u kome je prijavljeno kao interno raseljeno lice, a svaka promena u biračkom spisku vrši se na osnovu određenog rešenja.

Bliži način razmene podataka koji utiču na potpunost, tačnost i blagovremenost vođenja biračkog spiska uređeno je Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku tako što Ministarstvo unutrašnjih poslova podatke iz službenih evidencija o prebivalištu i boravištu građana dostavlja Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koje ih razvrstava po vrstama promena i dostavlja nadležnim opštinskim, odnosno gradskim upravama, navodi se u saopštenju.

MDULS preuzima podatke iz Registra matičnih knjiga koji se odnose na činjenicu smrti i druge podatke od značaja za ažururanje biračkog spiska i dostavlja ih elektronskim putem nadležnim opštinskim, odnosno gradskim upravama radi vršenja promena po službenoj dužnosti.

Jedinstveni birački spisak kao takav, a to znači i deo biračkog spiska za područje Grada Loznice, svakodnevno se ažurira na osnovu uspostavljenog mehanizma komunikacije sa službenim evidencijama drugih organa čiji podaci utiču na promene o biračima u biračkom spisku, a samim tim i na njihovu tačnost.

Podatak o biraču u biračkom spisku isključivo je uslovljen podacima iz drugih službenih evidencija (evidencija o prebivalištu i boravištu ili državljanstvu građana, matične knjige umrlih i matične knjige venčanih).

Iz MDULS ističu da se broj upisanih građana u birački spisak, kako za celu teritoriju Republike Srbije, tako i za Grad Loznicu, ne može porediti sa brojem stanovnika iz popisa stanovništva, jer popis predstavlja faktički broj građana, radi se po principu anketiranja građana koji su dostupni da daju podatke u trenutku popisa i na dobrovoljnoj je bazi, dok je jedinstveni birački spisak evidencija svih punoletnih građana, koji su državljani i imaju prebivalište u Republici Srbiji.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović poručio je da je ovo još jedan pokušaj obmane građana Republike Srbije pred predstojeće izbore i pokušaj stvaranja atmosfere da se sprema „izborna krađa“ od strane vlasti, navodi se u saopštenju.

Dodao je da će MDULS, kao i druga nadležna ministarstva, sve svoje poslove, uključujući i one koji se odnose na poslove odgovarajućih izbornih radnji, sprovoditi isključivo u skladu sa važećim propisima, jer Srbija ne sme da stane.