16. novembar 2023 13:03

Ministar Žigmanov potpisao ugovore s organizacijama nacionalnih manjina o dodeli sredstava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Žigmanov potpisao ugovore s organizacijama nacionalnih manjina o dodeli sredstava

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov potpisao je danas u Palati Srbija sa 72 institucije i organizacije nacionalnih manjina ugovore o dodeli sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine za 2023. godinu.

Potpisivanje je upriličeno danas na Međunarodni dan tolerancije, koji je ministar Žigmanov čestitao svim okupljenima, rekavši da nas ovaj dan podseća na važnost negovanja kulture mira, tolerancije, razumevanja i društva zasnovanog na ravnopravnosti, poštovanju i uvažavanju različitosti.

Obraćajući se prisutnima, Žigmanov je naglasio da se razvoj dijaloga, bolje upoznavanje i razumevanje među različitim zajednicama u Srbiji ostvaruje i kroz podršku koja se pruža razvoju kulturnih praksi nacionalnih zajednica, multijezičkim i multikulturalnim projektima koji se, između ostalog, finansiraju iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine.

Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije usvojio je predlog nacionalnih saveta da oblast finansiranja u ovoj godini bude kultura, oblast koja je od izuzetnog značaja za očuvanje nacionalnog identiteta, podsetio je on, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ministar je dodao da je interesovanje na konkursu bilo veliko, te da se prilikom odlučivanja vodilo računa da se izaberu programi i projekti koji doprinose unapređenju, negovanju i jačanju kulturno-jezičkog identiteta svih onih nacionalnih manjina čije su se institucije i organizacije prijavile na ovogodišnji konkurs.

U narednom periodu, rekao je Žigmanov, predstoji nam zajednički zadatak, vaš da realizujete programe i projekte, a Ministarstva da prati realizaciju projektnih aktivnosti, da bismo na kraju sumirali postignute rezultate na unapređenju, negovanju i jačanju kulturno-jezičkog identiteta nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Ministarstvo će i nadalje nastojati obezbediti da zaštita i ostvarivanje manjinskih prava, uz poštovanje Ustava i zakona Republike Srbije, odgovara pravim potrebama svih manjinskih zajednica, poručio je on.

Konkurs za dodelu sredstva iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine u 2023. godini sproveden je u periodu od 17. jula do 16. avgusta.

Na konkursu je bilo podneto ukupno 225 prijava, koje je razmatrala i ocenjivala Konkursna komisija prema utvrđenim kriterijumima.

Uzimajući u obzir dostavljene predloge nacionalnih saveta, Konkursna komisija je jednoglasno utvrdila Listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa i projekata kojom je predloženo da se za 72 programa i projekta odobre sredstva u ukupnom iznosu od 30 miliona dinara.