17. novembar 2023 11:26

Miroslav Stojanović: Nemoguće doći do rešenja "kvadrature kruga" kosovskog pitanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miroslav Stojanović: Nemoguće doći do rešenja "kvadrature kruga" kosovskog pitanja

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Spoljnopolitički komentator Miroslav Stojanović izjavio je danas da je moguće doći do rešenja oko konkretnih tema vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji, ali ne i do rešenja "kvadrature kruga" kosovskog pitanja jer su pozicije potpuno suprotstavljene.

Zbog toga se traži međuprostor da se reše neke konkretne stvari koje izazivaju političke naboje, rekao je on za Tanjug i dodao da bi sa time očigledno i Evropska unija bila zadovoljna.

 

"Do kraja ove godine je ostalo malo, iduće godine se ulazi u ozbiljne parlamentarne izbore u Evropi, još ozbiljnije izbore u SAD, a i mi smo u sred izbora. Kampanja je tu, do sastavljanja novog parlamenta i nove koalicije trebaće vreme, tako da taj međuprostor očigledno EU pokušava da popuni pomeranjem, makar milimetarskim, u ovim temama o kojima se može postići dogovor", kaže Stojanović.

On smatra da je prištinska strana ta koja izbegava da sedne za isti pregovarački sto sa Beogradom, i dodaje da, iako nije došlo do trojnog sastanka u četvrtak na pregovorima u Briselu, u kom su učestvovali specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i delegacije Beograda i Prištine, napravljena je neka vrsta pomaka na mapi putu oko rešavanja određenih tema.

"Ta takozvana normalizacija je veoma važna, jer je to pokrajina i, koliko ja znam, Beograd ne odustaje od te činjenice, ali do tada treba rešiti mnogo stvari koje izazivaju politička varničenja na ponekad bizarnim temama. Juče je oko nestalih lica postignuta neka vrsta saglasnosti, što je veoma važno jer je tu mnogo nabijenih emocija", naveo je on i dodao da su očigledno na korak do sporazuma oko energetike.

 

Stojanović kaže da će francuska ambasada u Prištini vratiti spomenik palim srpskim vojnicima u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, na mesto sa kojeg su ga izmestili, jer je, napominje on, to jedna velika bruka za Francusku, ali i za Nemačku koja je takođe u tome učestvovala.

"Nemce čovek može u jednom času i da razume, a Francuze ne, zato što taj dug prema Prvom svetskom ratu postoji u svesti Francuza kao jedna činjenica neverovatne solidarnosti dva naroda. Francuzi će pokušati sada vremenski to da stišaju, reagovanja su očigledno veoma jaka i oni su toga svesni. Vraćaće se sasvim sigurno ono što nije smelo da se pomeri", ocenio je on.