20. novembar 2023 14:21

Aleksandar Radojičić: Predlog o deklaraciji o Gazi omogućava Rotari klubu da pruži pomoć izbeglicama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Radojičić: Predlog o deklaraciji o Gazi omogućava Rotari klubu da pruži pomoć izbeglicama

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Guverner Rotari distrikta za Srbiju i Crnu Goru Aleksandar Radojičić izjavio je danas da predlog o deklaraciji o Gazi, koji je usvojen na Afričkom mirovnom forumu, otvara mogućnost za otvaranje mnogih Rotari projekata, kao i posebnog fonda u okviru Rotari organizacije za pomoć svim izbeglicama.

Kako je objasnio za K1 televiziju, ljudi u Gazi će ovom deklaracijom videti korist u zadovoljenju svih njihovih humanitarnih potreba, odnosno radiće se na formiranju smeštaja za prijem izbeglica, na donaciji hrane, lekova i svega što može da uradi Rotari, koja, ističe on, nije politička organizacija.

"Sve zemlje Afrike će učestvovati u tome, kao i sve zemlje širom sveta. Rotari je jedna organizacija koja pomaže kad god je negde humanitarni problem, mi pokušavamo da udružimo sve zemlje sveta i daju pomoć. Ova deklaracija nam omogućava da možemo da krenemo u akciju, koja će se desiti vrlo brzo, već kroz nekoliko nedelja", rekao je on.

Radojičić kaže da nije lako promovisati mir u eri velikih sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, zbog čega Rotari forsira saradnju naroda i promoviše mir kroz razne projekte.

"Ove godine smo imali prvi Afrički forum o miru, na kom je potpisano nekoliko sporazuma sa bitnim afričkim državama, pre svega sa Egiptom i Južnom Afrikom. To znači da otvaramo mogućnost saradnje sa te dve države, u svakom smislu za Rotari klubove, tako da mislim da je to zaista jedna bitna stvar", naglasio je on.

Dodaje da sporazum koji je Srbija i Crna Gora potpisala sa distrktima Egipat i Južna Afrika omogućava rotarijancima da rade projekte sa južnoafričkim klubovima, bez ikakvih smetnji, u pružanju pomoći po pitanji školstva, zdravstva.

Prema njegovim rečima, pitanje Gaze u Rotari klubu se tretira kao i sva ostala pitanja, jer Rotari pokušava da se ne meša u političke odluke, već samo da pruži pomoć.

"Za nas nema razlike ni u naciji, ni u veri, ni u polu, ni u čemu da budemo zaista lideri u svetu koji će okupiti različite ljude i raditi na dobrim stvarima. Trudimo se da promovišemo saradnju, mir i druženje među ljudima", naveo je on.

Odgovarajući na pitanje šta se promenilo od osnivanja Rotari kluba 23. februara 1905. godine do danas u zubčanicima, koji se nalaze na simbolu Rotarija i koji označavaju civilizaciju i kretanje, Radojičić je rekao da se promenilo to što se organizacija proširila u skoro sve zemlje sveta.

"Tada na početku je bila organizacija koja je stvorena na jednom mestu, danas je organizacija koja se proširila na ceo svet. Kada vidite taj točak znate da se on okreće u dobrom smeru, da on donosi pomoć, saradnju. Promenilo se u smislu da smo postali prepoznati kao jedna od najvećih nevladinih organizacija u svetu", objasnio je on.

Napomenuo je da je Rotari jedina nevladina organizacija sa stolicom u UN, što, smatra on, dovoljno govori o ozbiljnosti organizacije.

"U fokusu naše države su trenutno projekti koje radimo. Potpisali memorandum sa Ministarstvom prosvete, tako da smo tada nastavili sporazum donacija školama. Mi smo u poslednje četiri godine u Srbiji donirali preko 700 hiljada dolara opreme za škole", rekao je on i dodao da na svetskom nivou, Rotari pruža pomoć gde god je i koliko moguće, u zavisnosti od potreba države.

Kako je objasnio, član Rotari kluba se postaje ukoliko čovek ima želju da pomogne, ambiciju, ali i vreme jer je Rotari organizacija koja zahteva vreme, ali i novac.

"Ono što inače ističem ljudima sa kojima razgovaram, mislim da je Rotari jedna patriotska organizacija zato što donosimo novac, projekte u našu državu, bez ikakvog interesa, bez ikkavih kamata, ne uzimaju se krediti za nešto", istakao je Radojičić.