21. novembar 2023 16:46

Stoltenberg: ZSO je ključ za normalizaciju odnosa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stoltenberg: ZSO je ključ za normalizaciju odnosa

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je osnivanje Zajednice srpskih opština ključ za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

On je na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog jer je to, istakao je, jedini put ka miru.

"Razgovarali smo i o tenzijama na severu Kosova i značaju mirovne misije Kfor koja dve decenije garantuje bezbednost, nastavićemo to da činimo nepristrasno i u okviru mandata. Pripadnici Kfora su pretrpeli napade, videli smo nemire u septembru, počinioci moraju da se izvedu pred lice pravde", rekao je Stoltenberg.

On je rekao da je nakon toga Kfor rasporedio 1.000 dodatnih vojnika na KiM, što je najveće pojačanje Kfora u protekloj deceniji i istakao da podržava koordinaciju vojske i Kfora.

Odgovorni za zločine moraju da odgovaraju, KFOR ne sprovodi zakon

Jens Stoltenberg ističe da odgovorni za zločine moraju da odgovaraju, ali da KFOR nije organ koji sprovodi zakon.

Tako je odgovorio na pitanje Tanjuga da li će NATO tražiti da budu uhapšeni i da odgovaraju oni koji su pucali na Dragišu Galjka u Zvečanu, koga su sa dva metka  pogodili pripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije i dodao da je važno da se shvati uloga NATO, da prvi reaguju kosovski nadležni organi pa Euleks, a da je Kfor tu da obezbedi stabilnost na nepristrasan način. 

"Budite uvereni da svaki put kada vidite kršenje zakona i kada su nevini ljudi ubijeni, odgovorni moraju da odgovaraju za to", rekao je Stoltenberg.

Istakao je i da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću rekao da NATO i Srbija mogu više da učine, da se radi na zajedničkim vežbama, Programu za mir i da je NATO zahvalan što Srbija podržava aktivnosti NATO.