23. novembar 2023 12:34

Ambasadorka Tunisa nakon sastanka sa Orlićem: Neupitna podrška teritorijalnom integritetu Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasadorka Tunisa nakon sastanka sa Orlićem: Neupitna podrška teritorijalnom integritetu Srbije

Foto: NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE, video

BEOGRAD - Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić sastao se danas sa novoimenovanom ambasadorkom Tunisa Imen Lažili Amari, koja je istakla da je podrška Tunisa teritorijalnom integritetu Srbije konstantna i neupitna.

Poželevši joj dobrodošlicu u Srbiju, Orlić je izrazio uverenje da će, tokom svog diplomatskog mandata, dati značajan doprinos jačanju bilateralnih odnosa koji su, kako su zajednički ocenili, tradicionalno prijateljski i zasnovani na međusobnom razumevanju, uvažavanju i snažnoj podršci vrednostima međunarodnog javnog prava.

S tim u vezi, predsednik Orlić je zahvalio Tunisu na doslednom stavu o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, kao i na podršci iskazanoj u međunarodnim organizacijama, saopšteno je iz parlamenta.

Predsednik Skupštine je ambasadorku Amari upoznao sa teškom situacijom u južnoj srpskoj pokrajini.

"Srbi na KiM trpe svakodnevni teror i progon. Ugroženi su im životi, imovina i uzurpirana sva prava. Povrh svega, Kurti i Priština za ovakvo ponašanje traže nagradu u vidu članstva u međunarodnim organizacijama, što je neprihvatljivo“, poručio je Orlić.

"Mi ćemo nastaviti da se zalažemo za mir, stabilnost i dijalog, kao jedini ispravan put ka održivom rešenju, uz konačno formiranje Zajednice srpskih opština“, rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Ambasadorka Amari je ponovila da je podrška Tunisa teritorijalnom integritetu Srbije konstantna i neupitna, zasnovana ne samo na istorijskom prijateljstvu dve zemlje i dva naroda, već i na poštovanju univerzalnih principa - bez izutetka.

Istakla je opredeljenost Tunisa da sa Srbijom produbljuje odnose i saradnju na svim nivoima, kao i spremnost da pomenutim pitanjima doprinese i lično.

Sagovornici su konstatovali da prostor za zajedinički rad postoji u brojnim oblastima, posebno u ekonomiji, poljoprivredi, farmaciji, obrazovanju, kulturi i sportu.

Ocenili su da bi snažan impuls njihovom razvoju i unapređenju dalo povezivanje dva parlamenta i razmene poseta, kako na nivou poslaničkih grupa prijateljstva, tako i na najvišem nivou.