28. novembar 2023 07:00

Vuk Jeremić: Tri crvene linije za postizborne koalicije, oko KiM potrebno jedinstvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vuk Jeremić: Tri crvene linije za postizborne koalicije, oko KiM potrebno jedinstvo

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da su njihove "crvene linije" za postizborne koalicije - odbacivanje francusko-nemačkog dokumenta, zabrana kopanja litijuma i promena sistema, a kada je reč o rešavanju pitanja Kosova i Metohije smatra da je neophodno postići jedinstvo.

Jeremić je, na konstataciju da se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić zalaže za jedinstvo, i da ga nije bilo iz opozicije, rekao da se Narodna stranka uvek zalagala za jedinstvo, a dokaz za to su, kaže, dokumenta koja su predlagana u parlamentu i koja su, prema njegovim rečima, mogla da budu polazna tačka za razgovor oko kojeg bi se postiglo jedinstvo.

 

"Ako nije moguće jedinstvo, onda bar jedna velika, snažna većina", rekao je Jeremić i kao primere jedinstva naveo Kipar, Španiju, ali i Albance.

"Pogledajte Albance, koji imaju velika politička razmimoilaženja, razne partije, klanove, nekad su čak i u fizičkim sukobima i to vrlo ozbiljnog karaktera, ali kada je reč o nezavisnosti Kosova, tu su svi kao jedan. Mi bi nešto slično trebalo da postignemo. I sad, izbori nisu najsrećnije okolnosti i najlakši trenutak u kojem je moguće postizati jedinstvo, ali nakon ovih izbora, kako god se oni završili, i dalje će stajati na stolu francusko-nemački ultimatum i dalje će biti neophodno odbaciti ga", rekao je Jeremić.

Na pitanje kako danas gleda na izmeštanje pregovora iz Ujedinjenih nacija u Brisel i da li bi isto pitanje uputio danas Međunarodnom sudu pravde oko nezavisnosti KiM da je ministar spoljnih poslova, Jeremić tvrdi da je zahvaljujući tom pitanju Srbija i dalje u poziciji da isključivo od nje zavisi da li će Kosovo biti nezavisna država ili ne i da se upravo nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde krenulo u povlačenje priznanja Kosova.

Upitan kako vidi rešavanje pitanja KiM, uzimajući u obzir sve pritiske sa kojima se Srbija suočava i neophodnu političku stabilnost, Jeremić kaže da su pritisci na Srbiju danas veliki, ali, kako tvrdi, ne onoliko snažnog intenziteta kao što su bili u prošlosti jer smatra da sada postoje drugi prioriteti za međunarodnu zajednicu u odnosu na 1999. ili 2008. godinu kada je jednostrano proglašena nezavisnost.

"Mislim da je Srbiji potrebno strpljenje, mudrost i ono što je verovatno najvažnije jedinstvo, političko jedinstvo po tom važnom nacionalnom pitanju", naveo je Jeremić.

 

Narodna stranka na predstojeće izbore samostalno izlazi na izbore, pošto dogovor među strankama desnice nije postignut, a Jeremić ukazuje da su oni jedina stranka koja samostalno izlazi na izbore i koja je "peške i pošteno skupila neophodne potpise".

"Glavna razlika između Narodne stranke i ostalih stranaka desnice je u tome što smo se najiskrenije zalagali i učinili najviše od svih ostalih da dođe do jedinstvenog nastupa. Nije nikakva tajna da bi poruka desnice bila snažnija i glasnija da je nastupila zajedno. Da smo se mi najviše zalagali, govore svedočenja uglednih intelektualaca koji su učestvovali u pokušajima da se napravi dogovor desnice", kaže Jeremić i dodaje da će odbacivanje francusko-nemačkog plana ili zabrana kopanja litijuma zahtevati jednu stručnost, posebnu diplomatsku, gde je, kaže, njegova stranka bolji izbor od drugih stranaka desnice.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski je nedavno rekla da oni nisu hteli sa Narodnom strankom i "da se ne može preko noći obući novo odelo i predstaviti se za novi proizvod", te da je Narodna stranka ranije izlašla na izbore sa Marinikom Tepić, Jeremić kaže da nije čuo tu izjavu, a na pitanje da li može da uveri birače da su iskreni u svojoj principijelnosti imajući u vidu saradnju sa Tepićevom, ali i izlazak Miroslava Aleksića i Zdravka Ponoša iz Narodne stranke, Jeremić kaže da veruje da će biti dovoljan autoritet koji imaju na desnici Matija Bećković ili Miloš Ković da im se poveruje kako je došlo do toga da desnica ne bude na jednoj listi.

Kaže da je politika Narodne stranke principijelna i čvrsta po nacionalnim pitanjima i takva od osnivanja, a iz stranke su, kaže, odlazili oni koji se sa tom politikom nisu slagali.

 

Na podsećanje da je Aleksić rekao da je otišao iz Narodne stranke jer je, kako je rekao, autokratska i da rukovodstvo nije smenjivo i na pitanje da li je Aleksić otišao jer je želeo da bude predsednik stranke, Jeremić tvrdi da to nije tačno, dodajući da u NS postoje statut i demokratski principi.

"Ako mislite da bi u nekoj autokratskoj stranci bili ljudi poput Siniše Kovačevića i Sande Rašković, onda bojim se da ste na pogrešnom tragu", rekao je on.

Uveren je da će Narodna stranka biti najveće iznenađenje na izborima, a na pitanje na čemu temelji optimizam, odgovara da su i ranija istraživanja pokazala da je Narodna stranka u poziciji da može da gradi optimizam, a istovremeno je, govoreći koliko je vremeno potrebno da se prikupe potpisi, dodao da je impresioniran brzinom kojom su neke druge opozicione stranke to završile.

"Mi smo to uradili sporije, ali vrlo otvoreno, pred očima naroda, danima smo to skupljali i mislim da je to narod primetio. I to pravi tu razliku, čini mi se, između nas i ostalih stranaka opozicije", naveo je Jeremić.

Upitan da li je u igri za gradonačelnika Beograda bila neka nestranačka ličnosti, imajući u vidu da Vladimir Gajić nije iznenađenje, kao što se to najavljivalo, Jeremić kaže da Gajić zapravo jeste iznenađenje jer je on u jednom delu medija koji se, kaže Jeremić, nazivaju slobodnim i otvorenim - zabranjen.

 

"Vladimir Gajić je zabranjen u jednom delu medijskog prostora. Nema neku priliku da se pojavljuje često u ovim državnim ili ako hoćete paradržavnim medijima, ali u ovim drugim medijima koji jasno imaju, da kažem, naklonost ka opozicionim političkim činiocima i gde bi bilo normalno ili za očekivati da ipak kandidujete, naročito u Beogradu, nekoga ko može da na tim medijima nastupa, mi smo se opredelili za čoveka kom je tamo pristup zabranjen. I to je, po meni, jedan hrabar korak", prokomentarisao je Jeremić.

Narodna stranka, kako je rekao Jeremić, ima tri "crvene linije" za postizborne koalicije, a na pitanje da li može da kaže sa kim sigurno neće praviti koaliciju posle izbora, kaže da je već odgovorio na pitanje.