29. novembar 2023 09:46

Marko Matić: Povećano prisustvo NATO-a nije usmereno na uzroke problema, deluju po posledicama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Matić: Povećano prisustvo NATO-a nije usmereno na uzroke problema, deluju po posledicama

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić izjavio je danas da ne očekuje pozitivne rezultate od povećanog prisustva snaga KFOR-a i NATO-a na Kosovu i Metohiji jer oni nisu usmereni na uzroke problema, već deluju po posledicama.

On je za Tanjug rekao da bi pojačanje KFOR-a trebalo da bude usmereno ka demilitarizaciji severa KiM, i ka uklanjanju parapolicijskih snaga prmeijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, kako bi se otklonila opasnost od incidenata.

Komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoletenberga da su u prethodnom periodu u regionu Zapadnog Balkana viđeni ozbiljni incidenti, povećane tenzije, zapaljiva retorika i da NATO mora ostati fokusiran na taj region, Matić je rekao da NATO vidi isto što i Srbija, ali da je fokus različit.

Kako je objasnio, umesto da se KFOR fokusira na održavanje mira i stabilnosti na KiM, odnosno da spreči međuetničko nasilje i lažne policijske akcije koje se pod maskom policijskih akcija sprovode, a čiji je cilj proterivanje Srba, KFOR je fokusiran na odbranu Albanaca, koji, napominje, nisu ugroženi od strane Srbija na KiM.

"Videli smo sada kada je doneta odluka da se pošalje pojačanje snaga KFOR-a. To pojačanje je bilo usmereno isključivo prema administrativnoj liniji prema Srbiji, da se spreči nekakav izmišljeni upad srpske vojske koji niko nije pominjao niti bilo ko planira da uđe sa srpskom vojskom na administrativnu teritoriju KiM", naveo je Matić.

Odgovarajući na pitanje kakvu silu Kurti demontrira u poslednja dva dana, s obzirom da je Dan zastave juče obeležen uz simbole velike Albanije, a proslava Dana kosovskih snaga bezbednosti protekla je tako što je jedan deo pripadnika KBS imao obeležja "velike Albanije", Matić je izjavio da je to demonstracija i povratak na velika vrata o ideji formiranja velike Albanije, koja, smatra on, je jedna od najopasnijih ideja i potencijalno jedna od mogućih žarišta i uzroka velikog sukoba na području čitavog Balkana.

"Realizacija ideje velike Albanije podrazumeva rat Albanaca sa svim okolnim narodima. I novi rat sa Srbijom, i rat sa Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i sa Grčkom. Ta ideja je jako opasna za ceo Balkan, a naročito za albanski narod jer bi vodio formiranju antialbanske koalicije, i oni taj rat ne bi mogli da dobiju ni u kom slučaju, ali žrtve na svim stranama bi bile ogromne", rekao je on.

Smatra da je odgovornost na zapadnim zemljama koje, kako kaže, imaju najveći uticaj na dešavanja na KiM, da u korenu saseku svaku priču o formiranju velike Albanije.