29. novembar 2023 13:28

Šapić: Čelnici gradova i opština imaju veliku odgovornost da služe građanima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šapić: Čelnici gradova i opština imaju veliku odgovornost da služe građanima

Foto: TANJUG/SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

BEOGRAD - Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić obratio se danas učesnicima 51. Skupštine Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i tom prilikom poručio da čelnici gradova i opština imaju veliku odgovornost da služe građanima.

Šapić je naglasio da i sam zna kako izgleda taj posao, budući da je više od decenije vodio jednu od najmnogoljudnijih opština u Srbiji.

"Znam koliko je vaš, odnosno naš posao težak i odgovoran i koliko zahteva svakodnevni angažman. Kada vodite ministarstvo, to je kao da upravljate brodom, a voditi grad ili opštinu jeste kao da držite volan od automobila u rukama jer u svakom momentu morate da budete spremni da reagujete", rekao je Šapić.

On je dodao da je najvažnija razmena iskustava, znanja i međusobno pomaganje.

"Jer, isti hleb jedemo. Ne smemo nikada da zaboravimo činjenicu da svaki Srbin i građanin Srbije, svaki građanin bilo kojeg grada ili opštine na čijem ste vi čelu, prvi kontakt i komunikaciju koje ima sa državom ostvaruje preko nas", naveo je Šapić.

Prisutnima se obratio i predsednik SKGO-a Goran Cvetanović koji je istakao da je ovaj događaj najvažnije i najveće okupljanje lokalnih samouprava u Srbiji.

"Ova skupština održava se u godini važnog jubileja - 70 godina od osnivanja Stalne konferencije gradova i opština", rekao je on.

Državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić je čestitala sedam decenija godina rada i podsetila da je u tom vremenskom periodu urađeno mnogo razvojnih projekata i strateških planova, te da je bilo vizionarskog pristupa unapređenju i funkcionisanju lokalne samouprave.

"Danas je prilika da se osvrnemo na ključne rezultate, ali i da razgovaramo o budućnosti i daljem napretku naših lokalnih samouprava. Svake godine nagrađujemo lokalne samouprave koje su se istakle u četiri oblasti: efikasnost i delotvornost, transparentnost, odgovornost i vladavina prava, ravnopravnost i antidiskriminacija. Najbolji dobijaju novčane nagrade, a Stalna konferencija gradova i opština ih nagrađuje opremom kojom će unaprediti svoje funkcionisanje na korist svih građana", rekla je ona.