30. novembar 2023 11:56

Gulić: Odlaganjem popisa stanovništva šalje se loša poruka o Crnoj Gori kao državi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gulić: Odlaganjem popisa stanovništva šalje se loša poruka o Crnoj Gori kao državi

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Odlukom Vlade Crne Gore o još jednom odlaganju početka popisa stanovništva, za 3. decembar, šalje se loša poruka o Crnoj Gori kao državi i njenim institucijama, izjavio je danas Milan Gulić iz Instituta za savremenu istoriju.

"Ukoliko vi popis stanovništva odlažete za mesec dana, pa kao u sadašnjem slučaju za tri dana, onda to šalje poruku o neozbiljnosti i institucija i države u celosti. To nije dobra poruka ni za režim, ni za one koji su glasali za ovu vlast, a to je većinska Crna Gora, kao ni za samu Crnu Goru kao državu", rekao je Gulić za Tanjug.

Dodao je da se nada da daljeg odlaganja popisa neće biti, odnosno da će popis biti sproveden planiranom dinamikom, iako veruje da za tri dana ne može da dođe do drastičnih promena i da i ovo odlaganje može da bude još jedan pokušaj izbegavanje popisa.

Profesor Fakulteta političkih nauka Časlav Koprivica veruje da su 'snage koje su stajale iza projekta nezavisnosti Crne Gore' udružene protiv održavanja popisa stanovništva, jer, kako kaže, misle da bi popis doveo u pitanje njihov projekat "nezavisna Crna Gora".

On je za Tanjug rekao da bi se popisom ispostavilo ono što je potpuno neočekivano, a to je da, ukoliko se pođe od toga da su se građani Crne Gore većinski izjasnili da što duže postoji Crna Gora, to u njoj ima sve manje onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, a sve više onih koji se izjašnjavaju kao Srbi.

"To očigledno nije u interesu ne samo tih snaga političkih u Crnoj Gori, i društvenih jer to nisu samo stranke nego i društvene organizacije kao Rimokatolička crkva ili Islamska zajednica, koje su podržale nezavisnu Crnu Goru 2006., nego to nije u interesu Zapada. Pošto Zapad ima ozbiljne mehanizme uticaja u Crnoj Gori, koje koristi, to znači da crnogorska vlast ima problem da obavi ono što je najnormalnija tehnička stvar, jer to nije u interesu onih koji su iz svojih razloga stvorili ovakvu Crnu Goru", naveo je Koprivica.

Profesor smatra da neko ima ambiciju da ovaj popis pomeri do 2024. godine, jer, kako je objasnio, ukoliko popis ne bude započet do 15. decembra, onda ne može da se završi do kraja ove godine, a od sledeće godine važe druga pravila za popis u Crnoj Gori, gde po standardima EU zapravo nema popisivanja stanovništva, što znači da niko neće postavljati pitanje nacionalnosti, što napominje on, upravo i žele da postignu oni koji stoje iza projekta nezavisna Crna Gora.

Koprivica smatra da se svi oni koji bi imali problem sa činjenicom da u Crnoj Gori ima više Srba nego što je to nekome prihvatljivo, pribojavaju popisa jer, kako je objasnio, ukoliko bi se u Crnoj Gori pokazalo da ime više Srba, to bi otvorilo perspektivu preispitivanja državnog pravnog statusa Crne Gore u nekoj budućnosti, što, napominje on, ne odgovara ljudima koji stoje iza projekta nezavisna Crna Gora, i u Crnoj Gori ali i izvan nje.