4. decembar 2023 13:26

Radomir Milašinović: Dovoljno razloga da se posumnja na dolazak novog talasa terorističkih akcija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radomir Milašinović: Dovoljno razloga da se posumnja na dolazak novog talasa terorističkih akcija

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Bivši dekan Fakulteta bezbednosti i jedan od osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma Radomir Milašinović izjavio je danas da postoji dovoljno razloga da se posumnja da će doći do novog talasa terorističkih aktivnosti.

Milašinović je za Tanjug rekao da se zbog određenih terorističkih akcija koje su se manifestovale u svetu, demonstracija, uličnih pobuna, može očekivati da će se aktivirati oni koji su do sada bili "spavači".

To su, dodaje, pojedinci kao teroristi, terorističke grupe, ali i mreže koje su identifikovane i imaju svoja pravila ponašanja.

Sve terorističke organizacije koje su delovale od Irske, Katalonije, Baskije, pa i po drugim delovima Evrope, ne možemo nikako da zanemarimo. Međunarodni odnosi zaoštrili su se zbog činjenice da je rat sredstvo za postizanje spoljnopolitičkih ciljeva, kao i teritorijalne pretenzije koje postoje u mnogim zemljama od Latinske Amerike pa sve do evropskih prostora, i to može biti jedan od uzroka pokretanja terorističkih grupacija, naveo je on.

Kako je kazao, rizici od terorizma postoje svuda i na svakom mestu, naročito u sredinama u kojima postoji zaoštrenost između etničkih i verskih grupacija, ili onih organizacija kojima je terorizam metod za skretanje pažnje na sopstvene aktivnosti.

"Rat protiv terorizma nije u onolikoj meri izražen da se ceo svet svrstava na jednu stranu ili na drugu stranu. Postojalo je nešto što je objavljivanje rata, i nešto što je sada aktualizovano, vezano za Bliski istok. Imamo jedno stanje duha u mnogim zemljama i narodima sveta da izgleda da sila caruje, a da su terorističke aktivnosti samo povod za zaoštravanje na političkom polju, što čini nestabilnost u međunarodnim odnosima", rekao je Milašinović.

Napominje da Srbija i region nikada nisu bezbedni do kraja kada je reč o terorizmu, iz razloga što se, kako je naveo, na ovim prostorima terorizam javljao u kontinuitetu od Drugog svetskog rata pa sve do danas.

"Moramo biti oprezni zbog činjenice što su identifikovani pojedinci i grupe koje su već prekaljene u terorističkim sukobima koji su se odvijali i na našem prostoru - KiM, ali i u blizini, kao na primer Makedoniji, BiH", kazao je Milašinović.

Prema njegovim rečima, ono što zabrinjava je činjenica da pojedine države koriste terorističke organizacije kao sredstvo za izazivanje nestabilnosti, kriza, sukoba...

"Ono što zabrinjava je da ne postoji saradnja između zemalja u svetu, jer postoje različita tumačenja terorističkih aktivnosti. Najčešće o tome svemu govore oni koji ne znaju šta je terorizam, i to u onoj meri u kojoj više stvaraju zamagljenost, nego što stvaraju jasnu sliku o svemu što je vezano za terorizam", rekao je Milašinović.