4. decembar 2023 16:25

Vučević: Dan vojnih veterana je prilika da se setimo nesalomivog herojstva srpskih junaka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Dan vojnih veterana je prilika da se setimo nesalomivog herojstva srpskih junaka

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Ministar odbrane Miloš Vučević ocenio je danas da je Dan vojnih veterana praznik koji se s pravom svrstava među najveće vojne praznike i naglasio da obeležavanjem tog dana odajemo poštu besmrtnom nebeskom stroju palih predaka i sećamo se nesalomivog herojstva i slave srpskih junaka.

Vučević je to izjavio u Domu garde na Topčideru gde je sa načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem prisustvovao svečanoj akademiji povodom Dana veterana kada je pročitana i čestitka koju je povodom današnjeg praznika uputio predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Vučević je podsetio da se Dan vojnih veterana, koji se s pravom svrstava među najveće vojne praznike, obeležava 4. decembra u znak sećanja na 1912. godinu, kada je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu.

"Na ovaj dan sećamo se svih koji su 1912. godine smogli snage da na juriš oslobode našu porobljenu braću i oslobode staru Srbiju i Kosovo i Metohiju. Danas treba da se setimo njihovog pobedničkog huka i juriša, njihove pobedničke vere, njihovog nesalomivog herojstva i slave. Kada su jednom krenuli, ovi div junaci nisu stali sve do Jadranskog mora. A krenula je cela Srbija. Javili su se dobrovoljci iz Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Dalmacije, molili su da ih prime, kako se pevalo, u redove srbijanske da i oni daju doprinos", naveo je ministar odbrane.

Vučević je podsetio na reči Slobodana Jovanovića, koji piše da su tri osnovna faktora dala presudan doprinos uspehu tog rata, da se sve ujedinilo i da su svi čekali čas ostvarenja zaveta i slobode.

"Osim toga, srpski vojnik izrastao iz naroda, spreman na žrtvu i besprekorno izdržljiv, dobro opremljen savremenim naoružanjem i disciplinovan, s domaćim starešinskim kadrom bio je spreman da poleti. U celom narodu vrila je misao o svesnom vršenju dužnosti i svesnom žrtvovanju. I svi su bili spremni", rekao je Vučević.

Podsetio je da je neku godinu pre tog dogajaja, Milan Rakić spevao pesmu „Na Gazimestanu“.

Prema rečima ministra, važno je da se sećamo, da znamo i pamtimo, da smo složni mogli sve i da ljubav prema otadžbini ujedinjuje, prašta i pobeđuje.

"Neka u našim srcima gore pećka kandila i molitve za našu otadžbinu kao nekad Živela Vojska Srbije uzdanica naša! Živela naša jedina otadžbina! Živela Srbija", poručio je ministar.

Ministarstvo odbrane je povodom Dana vojnih veterana, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, organizovalo prvi literarni konkurs za srednjoškolce na temu „Momčilo Gavrić – mali junak Velikog rata“. Prvu i drugu nagradu osvojile su učenice trećeg i četvrtog razreda Vojne gimnazije Sara Milikić i Danica Vojnović, a treću učenica drugog razreda Prve kragujevačke gimnazije Jeleni Milovanović.

U okviru kulturno-umetničkog programa, nastupio je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", a kroz nastup dramskih umetnika prikazani su i neki od likova i događaja koji su ispisali istoriju našeg naroda.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Ministarstva kulture, MUP-a, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, zatim vojni veterani i porodice poginulih pripadnika vojske, predstavnici vojnodiplomatskog kora, verskih zajednica i tradicionalnih i veteranskih udruženja.