4. decembar 2023 16:54

Đedović Handanović uručila 267 ugovora o subvencijama za energetsku efikasnost za Kragujevac i Topolu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović uručila 267 ugovora o subvencijama za energetsku efikasnost za Kragujevac i Topolu

Foto: TANJUG/NEBOJŠA RAUS

KRAGUJEVAC - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas 267 ugovora građanima Kragujevca i Topole, koji su dobili subvencije za energetsku sanaciju domaćinstva.

Kako je istakla, ove godine duplirana su sredstva, a samim tim i povećan broj domaćinstava koja su obuhvaćena programom energetske sanacije.

U Kragujevcu je subvencije dobilo 199 domaćinstava, a u Topoli 68.

"Izdvojili smo dva i po puta više sredstava. Obezbedili smo 50 miliona evra za celu teritoriju Srbije, što je, u odnosu na 2,7 milijardi dinara, koliko smo do sada izdavajali za ove namene, duplo više. U prethodnom periodu smo 20.000 domaćinstava obuhvatili, a sada nam je cilj 50.000", navela je Đedović Handanović.

Ministarka je podsetila da su ove godine potpisani ugovori sa 131 jedinicom lokalne samouprave.

Kako kaže, Kragujevac je velika i značajna lokalna samouprava, sa kojom se realizuju mere energetske efikasnosti već duži niz godina.

"U prethodne tri godine smo obuhvatili 400 domaćinstava, a samo u ovom trenutku uručeno je 200 ugovora. Ja očekujem da do kraja godine ili početkom naredne - potpišemo još toliko. Javni poziv i dalje traje, a cilj nam je da što više domaćinstava obuhvatimo", rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, organizovana je i tribina gde su građanima pojašnjene procedure u vezi sa subvencijama, jer, kako kaže, oni treba da znaju da se kroz ovaj vid energetske efikasnosti radi o uštedi energije od 30 do 40 odsto, a samim tim i računi su manji.

"Želimo da imamo čist vazduh, da imamo manju potrošnju električne energije i da svi zajedno učestvujemo u energetskoj tranziciji. Svaki građanin u tome može da da svoj doprinos, a država im to na ovaj način, kroz subvencije, olakšava", rekla je ministarka i zahvalila se građanima koji učestvuju u programu države za energetsku efikasnost.

Građani koji su danas dobili ugovore, zahvaljujući subvencijama države, moći će da urade izolaciju na kućama, zamene stolariju ili krovove, kao i da kupe kotlove ili ugrade solarne panele.

Na taj način doprinose energetskoj efikasnosti u Srbiji, a samim tim imaju i uštedu na računima za struju i grejanje, što i jeste cilj programa koji država i ministarstvo rudarstva i energetike sprovode već nekoliko godina unazad.

"Uspeli smo i da obezbedimo dodatna sredstva i uvežemo državne institucije kako bi veći broj najugroženijih domaćinstava dobilo olakšice za struju, gas, odnosno grejanje. Pravo na popust od 1.000 dinara na računima za struju do marta ostvarilo je do sada 96.000 penzionera, kojima su penzije niže od 22.000 dinara i nastavićemo da pomažemo našim najstarijim građanima", navela je Đedović Handanović.

Tokom posete Kragujevcu, ministarka je obišla i radove na rekonstrukciji niskonaponske mreže u selu Donja Sabanta, u okviru koje se 210 drvenih stubova menja betonskim.

"Ukupna ulaganja u rekonstrukciju mreže iznose 70 miliona evra i to su rekordna ulaganja koja smo pokrenuli ove godine da bismo obezbedili stabilnije snabdevanje električnom energijom za privredu i građane širom Srbije. Konkretno, u Donjoj Sabanti je čitava mreža modernizovana, postavljeni su betonski stubovi i izolovani provodnici koji nisu podložni uticaju vremenskih prilika. Investirano je 35 miliona dinara, što je najveće ulaganje otkad je ovo mesto dobilo struju", navela je Đedović Handanović.