10. decembar 2023 10:02

Gojković: Ljudska prava su most do unapređenja rodne ravnopravnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gojković: Ljudska prava su most do unapređenja rodne ravnopravnosti

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Republike Srbije, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković izjavila je, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava da država predano neguje kulturu i društveni ambijent u kom se ljudska prava u potpunosti ostvaruju i poštuju.

"Bez obzira na pol, rod, nacionalnu ili kulturnu pripadnost, ekonomski ili društveni položaj, svi građani i građanke Srbije uživaju neprikosnovena i jednaka prava da žive dostojanstveno i kvalitetno", istakla je Gojković.

Ukazala je da to pre svega podrazumeva posvećeno i kontinuirano sprovođenje javnih politika koje stvaraju uslove za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, zapošljavanje i borbu protiv svakog vida nasilja i diskriminacije, saopštilo je Ministarstvo klulture.

"Svesni smo da se žene, devojke i devojčice suočavaju sa više prepreka u ostvarivanju svojih ljudskih prava i ravnopravnosti i zbog toga država temeljno i sistemski deluje na njihovom uklanjanju. Posebno mesto u normativno strateškom okviru posvetili smo upravo ženama, kroz ojačane mogućnosti za učešće u svim društvenim tokovima, uključujući i politički i javni prostor", naglasila je Gojković.

Prema njenim rečima, zbog važnosti ekonomskog osnaživanja žena, zapošljavanje i jačanje ženskog preduzetništva ostaju među prioritetima.

Gojković je ukazala da se i ovog 10. decembra, kao i svake godine, osvrćemo na sve što smo do sada uradili i sve što nam predstoji na ostvarivanju sveukupnosti ljudskih prava, koja su jedan od mostova do unapređenja rodne ravnopravnosti.

"Posebnu pažnju usmeravamo na naše sugrađane i sugrađanke koje su pretrpeli ili su u riziku od bilo kog oblika diskriminacije i nasilja, kao najdrastičnijeg vida kršenja ljudskih prava", rekla je Gojković.

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se 10. decembra od 1950. godine, na dan kada je dve godine ranije potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima kojom je prvi put u istoriji čovečanstva priznato pravo svih ljudi na "život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika".