14. decembar 2023 11:21

Šapić: Najponosniji sam na sve značajne odluke iz oblasti socijalne politike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šapić: Najponosniji sam na sve značajne odluke iz oblasti socijalne politike

Foto: TANJUG/SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

BEOGRAD - Kandidat za gradonačelnika na listi "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" Aleksandar Šapić izjavio je danas da je najponosniji na sve značajne odluke iz oblasti socijalne politike koje su donete od kada je on na čelu grada.

"Pronašli smo za to u budžetu više od 100 miliona evra, iako je manji u odnosu na prošlogodišnji zbog inflacije koja je sve pogodila. Za socijalne mere sam se uvek zalagao, jer smatram da je pre svega najvažnija briga o ljudima. Iskoristio sam svoje 14-ogodišnje iskustvo iz lokalne samouprave. Počeli smo prošle godine sa novogodišnjim vaučerima, a to sam radio i pre dve godine na Novom Beogradu. Vaučere delimo i ove godine", rekao je Šapić.

Dodao je da je ukinuto plaćanje bilo koje usluge socijalne zaštite kao i liste čekanja.

"U trenutku kada sve poskupljuje, mi smo pojeftinili javni prevoz, i to duplo, u toku velike borbe sa privatnicima. Uveli smo besplatan prevoz, prvi put za srednjoškolce i penzionere, kao i besplatan noćni prevoz. Tokom leta smo građanima obezbedili besplatne bazene i podelili oko 200.000 karata. Doneli smo odluku o povećanju plata vaspitačicama i svima koji rade sa našom decom u predškolskim ustanovama. Sproveli smo i odluku o besplatnim udžbenicima i vrtićima", istakao je Šapić.

Od novembra, dodao je, svi predškolci imaju besplatne časove engleskog jezika, a u toku je nabavka prečišćivača vazduha za sve prostorije u kojima borave deca u svim vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

Ocenio je da su to najozbiljnije socijalne mere u proteklih nekoliko decenija.

"Ponosan na jeftiniju kartu za gradski prevoz, besplatne vrtiće i udžbenike, uređenje priobalja. U ovih godinu i po dana ponašao se kao da će imati pun mandat i ulazio u dugoročne projekte. Prva komunalno bezbednosna stanica otvorena u Novom Beogradu, jedna od sto, koliko će ih biti na teritoriji grada", rekao je Šapić.

Sada se uklanjaju splavovi koji su bili nelegalno postavljeni i zaklanjali pogled na reku, dodao je Šapić i istakao da su neki već premešteni, a da se razlika uveliko primećuje.

"Pokazali su nam i labudovi koji sada plivaju do obale, što pre nisu mogli od nagomilanog smeća. Nedaleko odatle, na uglu Jurija Gagarina i Gandijeve postavljena je Komunalno - bezbednosna stanica, jedna od 100 koliko će ih biti širom grada. Svaka od njih će da radi 24 časa, i sem za prijavu komunalnih problema, „pokrivaće” osnovne škole i vrtiće u okolini. Kada sam pre godinu dana rekao da ćemo suštinski da promenimo komunalno – bezbednosnu sliku grada, jer ćemo u sve delove prestonice postaviti ovakve stanice, mnogi nisu verovali", navodi Šapić.

Tokom realizacije pomenutog projekta bilo je najviše opstrukcija, dodao je Šapić, a Komunalno - bezbednosne stanice biće simbol reda, poretka, čistoće i očuvanja prirode.

Na pitanje da li bi nešto drugačije uradio, Šapić je rekao da ne bi promenio apsolutno nijednu odluku koju je doneo od kako je izabran za gradonačelnika Beograda.

Naglasio je da je siguran da će u budućnosti, bez obzira na to da li će on ili neko drugi voditi Beograd, niko neće hteti, a ni smeti, da promeni nijednu odluku koja je doneta u ovom periodu, jer bi to izazvalo gnev svih Beograđana.

Šapić je za večernje novosti rekao i da je ostalo mnogo toga, ali da zato i postoji mandat od četiri godine.

"A najčešće su vam potrebna bar dva mandata da bi došlo do realizacije mnogih stvari. Na Novom Beogradu tek u toku prve dve godine drugog mandata ljudi su mogli realno da osete i vide sve stvari koje smo radili za njih prethodnih godina", rekao je Šapić, saopštio je Beoinfo.

Na pitanje da li misli da će uklanjanje splavova od Brankovog mosta do Ušća proći manje burno u odnosu na situaciju na Savskom šetalištu, Šapić je rekao da ne bi ništa uradio da se bavio time "kako će šta proći, burno ili ne".

"Znam da su mnogobrojni, koji tamo imaju splavove, licitirali za nove lokacije, tako da verujem da su naučili lekciju njihovih kolega sa Savskog šetališta, koji su mislili da ću se predomisliti ili da me mogu zaustaviti u mojoj nameri da stvari dovedem u red time što će da reaguju, kako vi kažete, `burno`", rekao je Šapić.