14. decembar 2023 22:00

Žigmanov: Projekat "Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje" značajan za Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Projekat "Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje" značajan za Srbiju

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov kopredsedavao je danas sastanku Savetodavnog odbora projekta "Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje", održanom u UN Hausu u Novom Beogradu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Žigmanov je istakao da projekat predstavlja primer odlične saradnje između Ujedinjenih nacija i Vlade Republike Srbije.

Iz ugla Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, rekao je Žigmanov, veoma smo zadovoljni saradnjom i nivoom realizacije i rezultatima projekta.

Bilo mi je zadovoljstvo da učestvujem u nekim od aktivnosti, uključujući Međunarodni dan Roma u aprilu, Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje na Zlatiboru u junu, kao i na Regionalnom omladinskom kampu na Paliću u oktobru, naglasio je ministar.

Kako je dodao, ovaj projekat je značajan za Srbiju i zbog toga što doprinosi sprovođenju različitih strategija Vlade Srbije koje se tiču mladih.

Posebno mi je drago, rekao je on, što su aktivnosti u Srbiji obuhvatile i dale glas mladima iz različitih opština širom zemlje. "Mladi su sadašnjost i budućnost Srbije i regiona, i moramo ih uključiti u procese donošenja odluka, osposobiti ih za konstruktivan društveni dijalog i učiniti ih vidljivijima u javnom diskursu".

Ministar Žigmanov uveren je da će ovaj projekat nastaviti sjajan rad na okupljanju mladih kako bi razmenili iskustva i ideje o tome kako oblikovati budućnost i stvoriti inkluzivno i kohezivno društvo.

On je pružio punu podršku Ministarstva ovom projektu i naporima da se obezbedi njegov nastavak i van sadašnjeg vremenskog okvira.

Projekat „Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje“, regionalni je projekat čiji je cilj promovisanje većeg međusobnog razumevanja, konstruktivnih narativa, poštovanja različitosti i poverenja među mladima.

Sastanak je otvorila stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob.

Učestvovali su i pomoćnica ministra za omladinu i turizam Ivana Antonijević, šefica Kancelarije UNFPA u Srbiji Borka Jeremić, šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović, a video linkom se uključio stalni predstavnik UNDP u Srbiji Jakup Beriš.

Regionalni koordinator projekta Tomas Džekson, predstavio je realizovane aktivnosti, a usvojen je i predloženi plan rada za nastavak projekta.