18. decembar 2023 11:49

Dragoljub Kojčić: Očekivan uspeh SNS-a, rezultati na izborima pokazuju uspeh tokom vlasti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragoljub Kojčić: Očekivan uspeh SNS-a, rezultati na izborima pokazuju uspeh tokom vlasti

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Apsolutno je očekivan uspeh Srpske napredne stranke (SNS) na ovim izborima, jer rezultati na izborima pokazuju kako si radio ako si bio na vlasti, a SNS je radila dobro, izjavio je danas politički filozof Dragoljub Kojčić.

"Ne treba zaboraviti da smo bili prva zemlja u Evropi u odbrani od kovida, razvijanje diplomatskih odnosa, proces nepriznavanja Kosova, i ono što je najvažnije, Srbija nije napravila ni jedan neprincipijalni ustupak onima koji su pritiskali sa Zapada. Nije uvela sankcije Rusiji, instistirala je na pridržavanju međunarodne zajednice i privremnih institucija vlasti na KiM Briselskom sporazumu, dakle sve što je radila, radila je dobro", kazao je Kojčić za Tanjug.

 

On je napomenuo i da je SNS tokom boravka na vlasti uspela da razvije izuzetne odnose Srbije sa Mađarskom i premijerom Viktorom Orbanom, i da oni dostignu svoj istorijski vrhunac.

"Apsolutno sam bio siguran da će SNS da pobedi, zato što je pobedila princip mržnje koji je sejala opozicija, koja se izjašnjavala da je protiv nasilja a sve vreme je pozivala na nasilje, vršila nasilje, pretilo se da će biti bacani u reku svi koji ne misle kao oni. I sada na neki način prete zato što nisu zadovoljni svojim rezultatom. Međutim, mržnja ne može nigde da prođe", rekao je on.

Komentarišući uspeh liste dr Branimira Nestorovića "Mi - glas iz naroda" koja je ušla i u republičku i u beogradsku skupštinu, Kojčić je rekao da je nosilac te liste dr Nestorović izgradio veličanstven uspeh koji je, smatra on, izgrađen na osnovu njegove harizme koju je pokazao pre svega u medicinskoj nauci i zdravstvenom sistemu Srbije.

Međutim, kako je ocenio, politika zahteva jednu drugačiju vrstu pristupa i mora da bude mnogo fleksibilnija.

"Pravi političar nikada ne sme sebi da postavlja ograničenja, ako nema razloga za to. Ipak prvu noć reći ja neću sa ovim, neću sa onim, zaista je prerano. Ja mogu da očekujem da će on, a i članovi njegovog pokreta, brzo to da promene, prosto da prihvate racionalnost kao jedan jedini politički put", ocenio je Kojčić.

 

Kada je reč o koaliciji "Nacionalno okupljanje" u kojoj su nastupali Zavetnici i Dveri, Kojčić smatra da je lako objasniti njihov "fijasko" na jučarašnjim izborima.

Kako je naveo, ne mogu da nazovu svoj savez "Nacionalno okupljanje" a onda da prave koaliciju sa nekima koji hoće da kažu da su Srbi genocidan narod, koji žele da se uvedu sankcije Rusiji, koji su na korak do priznavanja KiM i koji ne žele stabilnost kao osnovni politički uslov napretka Srbije, nego izazivaju nestabilnost gde god je moguće.

Prema njegovim rečima, glasačko telo je donekle razočarano sa politikom Socijalističke partije Srbije, ali treba dopustiti vremenu da pokaže kako je.