21. decembar 2023 14:04

Petković: Projektom besplatne pravne pomoći EU šalje jasnu poruku Prištini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petković: Projektom besplatne pravne pomoći EU šalje jasnu poruku Prištini

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Brisel šalje jasnu poruku Prištini time što stoji  iza projekta besplatne pravne pomoći, u okviru kojeg se ceo pravni tim bori pred prištinskim pravosuđem "za svaku stopu srpske zemlje, svaki kvadrat stana i svega onoga što je Priština uzurpirala".

Na završnoj Konferenciji projekta besplatne pravne pomoći, Petković je poručio da je pitanje imovine neprikosnoveno ljudsko pravo.

"Kada je reč o Projektu besplatne pravne pomoći, moram da kažem da je to jedan od retkih projekata koji pokazuje svoje humanosti i s tim u vezi želeo bih da zahvalim Delegaciji EU u Srbiji i (šefu Delegacije Emanuele) Žiofreu koji dobro razume potrebu jednog ovakvog projekta", rekao je Petković. 

Naveo je da zahvaljujući tom projektu i njegovom dugogodišnjem finansiranju, svi u timu besplatne pravne pomoći, na čelu sa tim liderom Radošem Dabetićem, kao i svim advokatima, po celom Kosovu i Metohiji, pred prištinskim pravosuđem, bore se neustrašivo, za svaku stopu srpske zemlje, svaki kvadrat stana i svega onoga što je uzurpirano od strane Prištine i, kako je dodao, u tome uspevaju. 

Uzurpacija Rajske banje je ogoljena otimačina privatne imovine SPC

Petar Petković je izjavio danas da je uzurpacija "Rajske banje" iz Zvečana ogoljena otimačina privatne imovine Srpske pravoslavne crkve.

On je na predstavljanju projekta besplatne pravne pomoći za interno raseljena lica, izbeglice i povratnike rekao da je kompleks Rajska banja jedna od najznačajnijih investicija Vlade Srbije i Kancelarije za KiM, kako bi se podigla ta sredina, zaposlili mladi ljudi i ponudilo lečenje za hiljade bolesnika i posao za više desetina ljudi.

"I onda neko dođe i kaže to nije vaše, to je naše. Kako može da bude vaše kada niste gradili, niste nikada bili tu, nemate nijedan dokument. To je pravo lice današnjeg stanja na KiM, pravnog nasilja i osvete srpskom narodu", istakao je Petković.

On je istakao i da se srpski narod na KiM suočava sa ogromnim problemima koji idu i do "tačke potpune obespravljenosti".