4. januar 2023 13:41

Ministarstvo za rad: Za slepe i slabovide Brajevo pismo simbol uključivanja u društvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo za rad: Za slepe i slabovide Brajevo pismo simbol uključivanja u društvo

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

BEOGRAD, 4. januara (Tanjug) - Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas povodom Međunarodnog dana Brajevog pisma, da su u prethodnom periodu učinjeni značajni pomaci na unapređenju položaja 12.000 slepih i slabovidih osoba koje žive u Srbiji.

Ističe se da za te ljude Brajevo pismo predstavlja simbol pismenosti, obrazovanja i uključivanja u društvo i ocenjuje da je Brajeva azbuka jedan je od najznačajnih koraka u istoriji u ostvarivanju ljudskih prava slepih i slabovidih osoba.

"U proteklom periodu učinjeni su značajni pomaci u cilju unapređenja položaja slepih i slabovidih osoba u Republici Srbiji - postavljena je zvučna signalizacija na saobraćajnim raskrsnicama, širom države opremljene su prostorije koje koriste udruženja osoba sa invaliditetom, adaptirana je i opremljena najveća biblioteka za slepe i slabovide na Balkanu 'Dr Milan Budimir' u Beogradu, dok se kroz aktivne mere zapošljavanja i podsticajne mere pruža podrška zapošljavanju ovoj kategoriji građana", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da Ministarstvo posebnu pažnju posvećuje saradnji i partnerstvu sa Savezom slepih Srbije i Savezom slepih Vojvodine.

Precizira se da je tokom 2022. godine za rad ova dva saveza i 45 lokalnih organizacija u njihovom sastavu, Ministarstvo dalo oko 30 miliona dinara, dok su za sportsko-rekreativne aktivnosti koje realizuju udruženja slepih i slabovidih, obezbeđena dodatna sredstva u iznosu od pet miliona dinara.

"Podsećamo da je obaveza svih organa državne uprave da informacije iz delokruga svog rada učine dostupnim osobama sa invaliditetom, a jedan od načina za to jesu i internet prezentacije prilagođene slepim i slabovidim osobama. Ministarstvo će u narednom periodu nastojati da obezbedi veća sredstva za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, te samim tim i za mere podrške republičkom i pokrajinskom savezu slepih i slabovidih i organizacijama u njihovom sastavu", napominje se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da se takvom saradnjom i podrškom gradi Srbija bez barijera i jednakih mogućnosti za sve građane.

"Brajeva azbuka je taktilno predstavljanje alfabetskih i numeričkih simbola pomoću šest tačaka za prikaz svakog slova i broja, pa čak i muzičkih, matematičkih i naučnih simbola. Nazvana je po Luju Braju, pronalazaču ovog pisma, rođenom 4. januara 1809. godine u Francuskoj. Brajevo pismo je od suštinskog značaja za obrazovanje, izražavanje i socijalnu uključenost slepih i slabovidih lica, što se ogleda u Članu 2, Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom", navodi Ministarstvo.