4. januar 2023 13:46

BIRODI: Fokus staviti na zakone koji garantuju autonomiju srpske zajednice na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

BIRODI: Fokus staviti na zakone koji garantuju autonomiju srpske zajednice na KiM

Foto: Shutterstock.com/PredragLasica, ilustracija

BEOGRAD - Organizacija BIRODI predložila je da se u rešavanju situacije u vezi s Kosovom i Metohijom fokus stavi na primenu zakona koji garantuju autonomiju srpske zajednice umesto da se , kako kažu, vode neproduktivni pregovori.

Kako navode u saopštenju, nakon zahteva premijerke Srbije da se nevladin sektor oglasi povodom dešavanja na Kosovu, BIRODI je napravio analizu pravih akata, koji su bili deo Ahtisarijevog plana.

Reč je o pravnim aktima koje su politički predstavnici Srba na Kosmetu prihvatili korišćenjem prava i ispunjavanjem obaveza u okviru kosovskog pravno-poliičkog sistema.

Pravna akta, na osnovu kojih je urađena analiza, su ustav tzv. Kosova i iz njega proisteklih zakona, a pre svega zakona o lokalnoj samoupravi Kosova i zakona o međuopštinskoj saradnji.

Na osnovu te analize BIRODI predlaže da se Srpska lista kao dominantna politička snagu na nivou srpske zajednice vrati u kosovske institucije i da u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi i zakoriranje ZSO sa srpskom većinom kao instrumentaom autonomije, iniciraju njeno formiranje.

Podsećaju da zakon o lokalnoj samoupravi pored definisanja autonomije Srba u oblasti bezbednosti, zdravstva, školstva, kulture i verskog nasleđa u članovima od 19 do 23, definiše u članu 30 stav 2 pravo opština sa srpskom većinom da u okviru svojih izvornih ovlašćenja sarađuje sa opštinama i institucijama, uključujući vladine agencije, u Republici Srbiji.

U zakonu se navodi da "saradnja može poprimiti oblik pružanja finansijske i tehničke pomoći od strane srpskih institucija, ukjučujući pomoć u stručnom osoblju i opremi, a sve u cilju realizacije poslova iz oblasti opštinskih nadležnosti".

Naglašavaju da ta dva zakona čine pravni osnov za primenu Briselskog sporazuma.

BIRODI predlaeu i da kosovska vlada postupi u skladu sa tim zakonima i srpskoj zajednici omogući autonomiju u oblasti bezbednosti, zdravstva, školstva i kulture i verskog nasleđa, ali i saradnju opština sa srpskom većinom sa opštinama i institucijama u Srbiji.

Takođe, BIRODI traži da EU prekine sa pristupom "bitno je da se ne biju", odnosno "dovoljno je da Srbija i Kosovo u nedogled pregovaraju o prepakovanim verzijama Ahtisarijevog plana.

"Zato predlažemo primenu postojećih zakona koje su priznale obe strane u sukobu jer to je osnov vladavine prava", navode u saopštenju.