25. decembar 2023 16:46

Stejt department pozvao Srbiju da zajedno sa OEBS istraže tvrdnje o nepravilnostima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stejt department pozvao Srbiju da zajedno sa OEBS istraže tvrdnje o nepravilnostima

Foto: Shutterstock.com/Mark Van Scyoc, ilustracija

VAŠINGTON - Američki Stejt Department pozvao je vlasti u Srbiji da sarađuju sa misijom OEBS-a na istraživanju tvrdnji o izbornim nepravilnostima, i navodi da bi tvrdnje o nepravilnostima, "koje su prijavili ODIHR i drugi timovi za posmatranje izbora", trebalo da budu istražene.

"Usredsređeni smo na saradnju sa Srbijom na jačanju demokratske vlasti i vladavine prava, unapređenju regionalne saradnje, nastavku ekonomskog rasta i ubrzanju napretka Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Budućnost Srbije je na Zapadu", navodi se u pisanom odgovoru Stejt Departmenta na pitanje Glasa Amerike o novim protestima u Beogradu koji su u nedelju postali nasilni.

U saopštenju Stejt departmenta se ponovo pozdravljaju "preliminarni zaključci OEBS ODIHR izborne posmatračke misije da su izbori 17. decembra ponudili biračima izbor političkih alternativa" i dodaje da nasilje usmereno na izborne organe, novinare i akreditovane posmatrače je neprihvatljivo.

"Stranke treba da prijave incidente izbornih nepravilnosti putem odgovarajućih pravnih kanala. Legitimnost demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i od spremnosti svih stranaka, bilo da pobeđuju ili gube, da poštuju volju naroda izraženu na glasanju", zaključuje se u odgovoru Stejt Departmenta.

U saopštenju se ponovo pozdravljaju "preliminarni zaključci OEBS/ODIHR izborne posmatračke misije da su izbori 17. decembra ponudili biračima izbor političkih alternativa".

Istovremeno SAD su pozvale Srbiju da blisko sarađuje sa Oebs-om na rešavanju navodnih "proceduralnih nedostataka", poput, kako je naveo ODIHR u nalazu, zloupotrebe javnih resursa, pritiska na javne službenike i sl.