26. decembar 2023 11:20

Radomir Milašinović: Cilj protesta je da se izazove kriza i spreči trend rasta u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radomir Milašinović: Cilj protesta je da se izazove kriza i spreči trend rasta u Srbiji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Cilj aktuelnih protesta u Beogradu je da se u Srbiji izazove kriza, stvori "stanje haos" i da se spreči trend rasta, jačanja institucija i napretka u svim oblastima društvenog života, ocenio je danas jedan od osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma i bivši dekan Fakulteta bezbednosti Radomir Milašinović.

Povodom napada na državne institucije u Beogradu u nedelju, Milašinović je za Tanjug rekao da Srbija kao država ne sme dozvoliti da joj se ponovi 5. oktobar, "kao nešto što je imalo sve negativne implikacije u svim oblastima društvenog života".

"Pružena je prilika za demokratsko izjašnjavanje, cifre su neumoljive, činjenice su takođe neumoljive, i činjenice i cifre govore protiv onih, da paradoks bude veći nosilaca procesa sprečavanja nasilja u Beogradu, koji su nasilnim putem hteli, bez ikakvih procedura, da preuzmu vlast", rekao je on.

Milašinović smatra da događaji u Beogradu imaju elemente "narandžaste revolucije" zato što je, kako je objasnio, to primenjen model koji je proveravan već više desetina godina i koji je nastavak nečega što je bilo oštrije i gore, a to su prevrati koji su se dešavali širom sveta u zemljama koje nisu bile lojalne politici SAD- a.

Prema njegovim rečima, proteste u Srbiji podstiču oni koji se bore za vlast, odnosno umrežena društvena organizacija koja nema karakter subordinacije, već mehanizme nevladinih organizacija i obaveštajnih struktura koji diktiraju pravila ponašanja i koji izazivaju krize i rukovode krizama.

"Pošto je cilj da se u Srbiji izazove kriza i da se rukovodi krizama, to je u mikro planu obuzdavanje Srbije od nečega što je bio njen trend rasta, jačanja institucija i napretka u svim oblastima društvenog života. To su infrastruktura, drugo sređivanje u zdravstvu, pokušaj sređivanja u školstvu", naveo je on.

Milašinović dodaje da se radi o smišljenom, organizovanom i delatnom pokušaju zaustavljanja, ili smenjivanja postojećeg sistema vlasti, kao i stvaranju stanja haosa i nasilnom pokušaju preuzimanja vlasti.

Kako je naveo, ustavno-pravni poredak i institucije se brane zakonom i ovlašćenjima koja ima država, kao aparat sile, koja je dužna da poštuje zakone, da te zakone sprovodi, da ih primenjuje i da organizuje normalan život.