29. decembar 2023 12:18

Begović: Naši mladi fizičari potvrda da u Srbiji ima talenata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović: Naši mladi fizičari potvrda da u Srbiji ima talenata

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović održala je danas sastanak sa učenicima dobitnicima medalja na naučnim međunarodnim olimpijadama iz fizike.

Bronzane medalje na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Tokiju, održanoj u julu, osvojili su Vuk Hip i Đorđe Parojčić iz Matematičke gimnazije u Beogradu, Tadija Jelesijević iz Gimnazije u Kruševcu, Sava Todorović iz Prve kragujevačke gimnazije i Tadej Ristić iz Računarske gimnazije u Beogradu.

U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju je učestvovalo 400 takmičara iz 83 zemlje.

Andrej Popović, učenik trećeg razreda gimnazije "Dušan Vasiljev" u Kikindi, osvajač je zlatne medalje na onlajn Međunarodnoj olimpijadi iz savremene fizike.

Od maksimalnih 100 poena na Olimpijadi, osvojio je 92.

Tim povodom, ministarka je rekla da su naši olimpijci sjajni momci, koji se od malih nogu takmiče u fizici i matematici.

"Oni su samo potvrda da u Srbiji ima jako mnogo talenata, da treba svi zajedno da ih podržavamo i da im damo šansu da budu sjajni budući naučnici, možda neki od njih i Nobelovci. Kada pričate sa njima i vidite koliko su svestrani, koliko vole nauku i koliko su pametni, stvarno vam je puno srce", navela je Begović.

Tadej Ristić rekao je da osvajanje medalje nije bilo lako.

"Pre takmičenja mora da se vežba, ali nije samo stvar u vežbanju pred takmičenje, kampanjski da se vežba. Morate čitav niz godina pre toga da budete u toj oblasti, da se spremate, da se to znanje taloži vremenom, da biste mogli u jednom trenutku da postignete ovakav uspeh", naveo je Ristić.

Andrej Popović istakao je da je konkurencija bila jaka.

"Radila se kvantna mehanika, teorija relativiteta i slično. Bilo je prestižnih škola iz čitavog sveta. Osećam se jako dobro zato što sam u grupi ambicioznih i pametnih vršnjaka, pre svega. Zadovoljan sam i zlatnom medaljom", rekao je Popović.