11. januar 2024 10:04

Vučević: Ne odustajemo od inicijative za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Ne odustajemo od inicijative za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

BEOGRAD - Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da to Ministarstvo i Generalštab Vojske Srbije neće odustati od inicijative za reaktiviranje obaveznog služenja vojnog roka.

"Mi smo dostavili zvaničnu inicijativu vojnom kabinetu predsednika države i čućemo njihova izjašnjenja, a nakon toga sledi javna rasprava", rekao je on za RTS i dodao da će konačnu odluku doneti poslanici u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, ostaje pitanje da li će vojni rok, ako se reaktivira, trajati 100 ili 120 dana.

"Naš predlog je da traje najduže četiri meseca i mi ćemo, naravno, ako država to prihvati, tražiti i jedan vremenski okvir kako bismo mogli da pripremimo kasarne, regrutacione centre, za uslove za prihvat novih regruta u skladu sa savremenim okolnostima života", istakao je Vučević.

Dodao je nije želja da se vrati vreme u sedamdesete, osamdesete ili devedesete prošlog veka, nego da budući regruti imaju najbolje moguće uslove za život u kasarnama.

Očekujem da RIK proglasi konačne rezultate narednih dana

Miloš Vučević je rekao da očekuje da će narednih dana Republička izborna komisija proglasiti konačne rezultate izbora i da onda počinje da teče rok do 30 dana za konstituisanje Narodne skupštine.

"Da li je to oko Sretenja, da li je koji dan posle Sretenja, da ne pogrešim možda i pre. To je sve stvar političkog dogovora i tehnički detalji koji ne interesuju mnogo građane i ne treba", rekao je Vučević na RTS.

Vučević je istakao da je sigurno da će se u zakonom predviđenim rokovima, Ustavom definisanim rokovima, konstituisati Skupština i da se onda uđe u razgovore oko formiranja Vlade.